Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/19.04.2017.

Spašavanje Leonardove "Tajne večere"

vizuelne-umetnosti
  • Wikipedia Commons
  • whc.unesco.org/ Vincent Ko Hon Chiu
  • whc.unesco.org/ Vincent Ko Hon Chiu
Autor fotografije:
Izvor: Huffington Post

Remek-delo Leonarda da Vinčija "Tajna večera", oslikano temperom na gipsu, koje prikazuje Isusa i njegove učenike za stolom, još od nastanka (1498) je u laganom propadanju zbog osetljive tehnike u kojoj je urađeno. Najveći lanac marketa italijanskih prehrambenih proizvoda, "Itali" (Eataly), odlučio je da se uključi u zaštitu jednog od najčuvenijih prizora obedovanja.


"Itali" je nedavno otkrio medijima da će finansirati nov sistem pročišćavanja vazduha radi očuvanja "Tajne večere" Leonarda da Vinčija. 

Eksperimentalni metod koji je Da Vinči koristio, uz vlažnost vazduha u prostoriji kao i činjenicu da je delo u jednom periodu bilo čuvano i u zatvoru, doprineli su tome da boje rapidno blede. Sve je pospešeno i mikroskopskom prašinom koju stvaraju posetioci u dominikanskom manastiru Santa Marija dele gracije (Santa Maria delle Grazie) u Milanu, gde se nalazi ovo remek delo. 

Do sada su svi pokušaji restauracije bili krajnje neuspešni i trenutno je ulaz ograničen na 1.300 posetilaca dnevno kako bi se krajni nestanak dela odložio što je moguće više.

Međutim, možda je trajno rešenje na vidiku. Predstavnik za štampu "Italija" rekao je da je ministarstvo za kulturnu baštinu i turizam razvilo sistem zaštite, koju će "Itali" rado da finansira.

Italijanski istraživački instituti ISCR i CRN, Politehnički institut u Milanu i Univerzitet Milana, ujedinili su snage da stvore mehanizam koji će prečišćavati oko 10.000 kubnih metara vazduha u prostoriji sa "Tajnom večerom", što je skoro trosturko više u odnosu na trenutnu količinu vazduha koji se prečišćava.

Ovaj novi sistem trebalo bi da sačuva Da Vinčijevo delo za sledećih 500 godina, tvrdi "Itali".

Instalacija bi trebalo da bude završena do 2019, kada se obeležava i 500 godina od Da Vinčijeve smrti.

Pročitajte još:

Pikaso - Raspojasanost genija


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.