Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/10.03.2019.

Otkrivena jedina da Vinčijeva skulptura

vizuelne-umetnosti
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


U Firenci je ove nedelje predstavljena skulptura Bogorodica s nasmejanim detetom za koju se tvrdi da je jedina sačuvana skulptura Leonarda da Vinčija.

Za Da Vinčija se uvek verovalo da je pravio i skulpture, uključujući džinovskog konja, ali nijedna do sada nije identifikovana. Bogorodica s nasmejanim detetom je čudesan izuzetak, prema kustosima izložbe "Verokio: Leonardov učitelj" u Palati Stroci, gde je upravo izložena. Pretpostavlja se da je nastala oko 1472. godine, kada je čuveni umetnik imao 19 ili 20 godina i bio učenik firentinskog umetnika Andree del Verokija, piše "Gardijan".Ovo otkriće je posebno zainteresovalo Veliku Britaniju, s obzirom na to da skulptura od 1858. godine pripada Muzeju Viktorija i Albert, ali je dugo bio pripisivana drugom umetniku, Antoniju Roselinu. To je zato što su naučnici bili obeshrabreni posthumnim autoritetom pokojnog istoričara umetnosti i direktora Britanskog muzeja Džona Poup-Henesija, kaže Frančesko Kaljoti, koji vodi novo istraživanje. 

On je poznat među stručnjacima za renesansu po svom neprikosnovenom poznavanju skulptura 15. veka i kao vunderkind koji je napravio katalog Luvra kada mu je bilo samo osam godina. Kaljoti tvrdi da se po detaljima poput Hristovog osmeha i draperije vidi da je u pitanju rad Leonarda da Vinčija i da Poup-Henesi nije imao dovoljno dokaza kada je skulpturu proglasio Roselinovim delom.


PROČITAJTE I:

MONA LIZA NE ODLAZI IZ LUVRA

SPAŠAVANJE LEONARDOVE "TAJNE VEČERE"


Karmen Bambah iz muzeja Metropoliten u Njujorku takođe je potvrdila navode da je skulptura visine od oko 50 centimetara Da Vinčijev rad. Oni tvrde da se u dva ključna detalja vidi dokaz za ovu tvrdnju. Prvi su bujna i komplikovana draperija slična onima na crtežima koje je Leonardo crtao u tom periodu. Drugi je osmeh na Isusovom licu, životan detalj koji se takođe vidi na crtežima, mada je prikazati u 15. veku Isusa kako se smeje bilo ne samo radikalno, već i blasfemično, piše "Gardijan".

U jednom pasusu u Leonardovim beležnicama on piše kako je kao mlađi upao u nevolju zbog prikazivanja bebe Isusa, što se možda odnosi na ovu skulpturu. Zvaničnici Muzeja Viktorija i Albert oprezno su izjavili da je skulptura prvi put pripisana Da Vinčiju 1899, te da studija profesora Kaljotija ponovo otvara diskusiju o autorstvu.Foto: Pixabay

(Kaleidoskop media / Blic / Tanjug)POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.