Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/20.05.2023.

MSUB - muzej godine u Srbiji

vizuelne-umetnosti
  • Bojana Janjić
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Bojana Janjić

 

Na jubilarnoj dvadesetoj svečanoj skupštini nacionalnog komiteta ICOM Srbija, održanoj 18. maja u Beogradu na Međunarodni dan Muzeja, za muzej godine u Srbiji proglašen je Muzej savremene umetnosti u Beogradu. Nagrada je dodeljena za izuzetan doprinos razvoju muzejske delatnosti, nesvakidašnju i angažovanu posvećenost proučavanju, zaštiti, prezentovanju i interpretaciji kulturne baštine Srbije tokom 2022. godine.

Marijana Kolarić, direktorka MSUB, istakla je da je nagrada izazvala iskrenu radost svih zaposlenih, i da pripada celokupnom timu Muzeja.

U kategoriji za muzej godine među nominovanima bili su Muzej naivne i marginalne umetnosti, Jagodina, Muzej Vojvodine, Novi Sad; Narodni muzej u Beloj Crkvi; Narodni muzej Šumadije, Kragujevac i Muzej savremene umetnosti.

Nagrade su dodeljene su u četiri različite kategorije: za publikaciju godine, projekat godine, muzejskog stručnjaka i Muzej godine.

Publikacija godine je "Sloboda je naš san - Tematski katalog predmeta iz fonda Muzeja Jugoslavije koji dokumentuju život u logorima i represivne mere u toku Drugog svetskog rata", autorki Ane Panić i Veselinke Kastratović Ristić, koju je pripredio Muzej Jugoslavije. U ovoj kategoriji nominovane su bile i publikacije "Galerija fresaka u Beogradu" (Bojan Popović, Narodni muzej Srbije); "Kultura pristupačnosti: istraživanje pristupačnosti muzeja i galerija u  Republici Srbiji" (Marijana Milankov, Bogdana Opačić, Bojana Subašić, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Beograd); "Metod kao predmet ili predmet kao metod: poučavanje (o) umetnosti u osam koraka (Milica Božić Marojević, Filozofski fakultet, Centar za muzeologiju i heritologiju); i "Ponos nacije. 175 godina Galerije Matice srpske" (Tijana Palkovljević Bugarski, Galerija Matice Srpske).

Tim Muzeja savremene umetnosti u Beogradu

Najbolji projekat 2022. godine je "Leta pre neta" (Mirjana Babić, Milena Vrzić Bešić, Milena Vidosavljević, Tamara Tešević) Muzeja nauke i tehnike u Beogradu. U konkurenciji su bili i "Femina Balcanica: mater, matrona, augusta, dea. Žena na Balkanu u antičkom dobu" (Deana Ratković, Vera Krstić, Tatjana Cvjetićanin, Veselinka Ninković, Mirjana Glumac, Narodni muzej Srbije); "Migracije u umetnosti - umetnost migracija" (Danilo Vuksanović, Jelena Ognjanović, Luka Kulić, Galerija Matice Srpske); Muzika prijateljevih koraka (Petar Dekić, Narodni muzej Smederevska Palanka); i "Stvari vibrantne – stvari svečane" (Senka Ristivojević, Miroslav Karić, Muzej savremene umetnosti u Beogradu).

Za stručnjaka godine proglašena je Biljana Crvenković, viša kustoskinja Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu.  Drugi nominovani za ovu nagradu bili su Aleksandar Repedžić, kustos Muzeja Ponišavlja Pirot; Ana Panić, viša kustoskinja Muzeja Jugoslavije; Dejan Vorgić, kustos Muzeja primenjene umetnosti; i Ivan Stanić, viši kustos Muzeja nauke i tehnike.


PROČITAJTE I:

RASPISAN KONKURS ZA IZLOŽBU "PORTRET NA IKONI"


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.