Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/17.09.2019.

"Čistač" Marine Abramović u svitanje

vizuelne-umetnosti
  • Dušan Reljin
  • Bojana Janjić / MSUB
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Foto: Bojana Janjić / MSUBRetrospektivna i dugo najavljivana izložba "Čistač" Marine Abramović biće otvorena u subotu 21. septembra, u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu (MSUB).

Umetnica će se najpre pojaviti pred novinarima, ni manje, ni više nego tačno u 6.23 ujutru kada će biti održana konferenciji za medije na kojoj će Marina Abramović govoriti o svom stvaralaštvu, povratku u rodni Beograd, kao i o izložbi "Čistač“ kojom obeležava 50 godina karijere.

Na konferenciji u svitanje, u 6.23  u skladu sa konceptom izložbe "Čistač“, umetnica simbolično u zoru "čisti" svoju umetničku karijeru i arhivu svojih najboljih radova, nakon koje će biti organizovana vođena tura kroz izložbu. 

Marini Abramović će se na konferenciji pridružiti i kustos MSUB Dejan Sretenović zaslužan za kocept izložbe "Čistač", u Beogradu kao i Jerko Denegri savetnik na Beogradskoj fazi izložbe i domaćin kuće v.d. direktora Slobodan Nakarada. 

Velika retrospektivna izložba "Čistač"svečano se otvara 21. septembra 2019. godine u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu i traje do 20. januara 2020. godine.

Izložba hronološki prati sve faze kompleksne pedesetogodišnje karijere Marine Abramović– od ranih slikarskih i konceptualnih radova, preko solo performansa i zajedničkog rada sa Ulajem, do kultnih radova iz samostalne karijere Abramovićeve. 

Retrospektivna izložba "Čistač" a ima pre svega edukativni karakter, publika će moći da pogleda više od 120 radova (slike, crteži, objekti, fotografije, audio i video radovi, filmovi, scenografije, reperformansi i arhivska građa), antologijska dela umetnosti performansa (serija Ritam, Lips of Thomas, Relacioni radovi, Prelazak preko noćnog mora), kao i dela koja su obeležila njen recentni opus (Balkanski barok, Sedam lakih komada, Umetnik je prisutan). 

Izložbu "Čistač“ organizuje Muzej savremene umetnosti u Beogradu, uz podršku Vlade Republike Srbije, dok je producent izložbe Moderni muzej (Stokholm), u saradnji sa Luizijana muzejom moderne umetnosti (Humlebek) i Bundeskunsthale (Bon). 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.