Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/28.02.2017.

Ejmi Vajnhaus: Izložba u Londonu

vizuelne-umetnosti
  • Promo/jewishmuseum.org.uk
  • Promo/jewishmuseum.org.uk
  • Promo/jewishmuseum.org.uk
  • Promo/jewishmuseum.org.uk
  • Promo/jewishmuseum.org.uk
Autor fotografije:

Priredila: Lela Milivojević

Jevrejski muzej u Londonu organizuje veliku izložbu u čast Ejmi Vajnhaus. To će biti prilika da se vide fotografije, instrumenti i lični predmeti koji su pripadali soul divi.

Britanska pevačica Ejmi Vajnhaus napustila je svet 23. jula 2011. godine i pridružila se Kurtu Kobejnu, Dženis Džoplin, Džimu Morisonu i ostalim muzičarima koji su umrli sa 27 godina. Šest godina od njenog odlaska, Jevrejski muzej u Londonu odaje poštu Ejmi velikom izložbom čije je otvaranje u martu.

Organizovana uz pomoć najbližih, izložba Ejmi Vajnhaus: Porodični portret predstaviće intimne predmete, porodične fotografije kao i instrumente koji su pripadali pevačici.

 „Ejmina porodica nam je ponudila pristup njenim ličnim stvarima kako bismo odali poštu njenoj strasti za muzikom, modom, sudokuom, Snupijem, Londonom i svojom porodicom“, saopštava muzej. „Ejmi je bila bliska s porodicom i bila je svesna jevrejskih korena i nasleđa.

Među predmetima koji će biti izloženi, moći ćete da vidite fotografije iz Ejminog porodičnog života – večere subotom uveče, njenog brata Aleksa i fotografije njene bake Sintije koju je obožavala.“

Ejmi Vajnhaus se proslavila 2006. godine albumom „Black to Black“ na kojem se soul džez i r&b mešaju do perfekcije i za koji je osvojila pet Gremi nagrada. Malo po malo, Ejmi zapada u spiralu autodestrukcije. Od problema sa bulimijom, alkoholizmom i toksikomanijom mogla je da pobegne samo kroz muziku.

Britanski reditelj Asif Kapadia snimio je film „Ejmi“, dirljiv i intenzivan dokumentarac u kojem je otkriven novi aspekt njene ličnosti.

Poslednji koncert Ejmi Vajnhaus bio je 18. juna 2011. godine u Beogradu. Nakon nešto više od mesec dana, 23. jula 2011. pronađena je mrtva u svojoj kući u Londonu. Kako je kasnije objavljeno, umrla je od trovanja alkoholom.

Pročitajte još:

Mekaslin - Bouvi je dao dublju dimenziju

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.