Ljudi
ljudi/14.04.2019.

Preminula Mirjana Marković

ljudi
  • Printscreen / YouTube
Autor fotografije:

Kaleidoskop media
Mirjana Marković, udovica nekadašnjeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića, preminula je danas, preneo je Sputnjik.

Mira Marković je živela u Rusiji od 2003. godine. Za nekadašnjom predsednicom JUL-a je 2005. godine raspisana međunarodna poternica.

Sudilo joj se u odsustvu, jer je bila nedostupna pravosudnim organima Srbije.

Apelacioni sud u Beogradu je u martu ukinuo prvostepenu presudu kojom je u junu prošle godine bila osuđena na godinu dana zatvora povodom optužbi da je 2000. godine uticala na vladinu komisiju za nezakonito dodeli državni stan dadilji svog unuka.

Ovom odlukom je naloženo da se suđenje ponovi pred Višim sudom u Beogradu.

Presuda kojom je osuđe na na godinu dana zatvora doneta je u junu 2018. godine, 15 godina nakon pokretanja postupka i suđeno joj je u odsustvu, s obzirom na to da živi u Moskvi.

Prema informacijama beogradskih medija, tokom poslednjih godina imala je nekoliko operacija. U teškom zdravstvenom stanju je bila prethodnih sedam dana i bila je hospitalizovana u Sočiju.

Mira Marković je rođena 10. jula 1942. godine u selu Brežane blizu Požarevca. Predavala je sociologiju na Prirodno-matematičkom fakultetu Beogradskog univerziteta.

Bila je jedan od osnivača i prva predsednica stranke Jugoslovenska levica (JUL). 

Iako je dovođena u vezu kao direktan nalogodavac ubistva Slavka Ćuruvije i Ivana Stambolića nikada nije podignuta optužnica protiv nje. Zašto je Mirjana Marković trebalo da stane pred lice pravde u tekstu Tamare Skrozze, novinarke nedeljnika Vreme:

SUZE KOJE SU NAJAVLJIVALE KRV


PROČITAJTE I:

DA LI VULIN ZNA DA SU NJEGOVI NA VLASTI?

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.