Film
film/26.07.2020.

Preminula Olivija de Hevilend

film
  • Wikipedia
Autor fotografije:
Kaleidoskop media/RTS/Foto: WikipediaU Parizu je danas u 104. godini preminula proslavljena britansko-američka glumica Olivija de Hevilend, poslednja velika zvezda iz Zlatog doba Holivuda, koju ljubitelji filma najviše pamte po ulozi u klasiku „Prohujalo sa vihorom“.

De Hevilendova je postala poznata tridesetih godina prošlog veka zahvaljujući nizu uloga u avanturističkim filmovima među kojima je i ostvarenje Avanture Robina Huda. 

Stekla je popularnost nakon što je primećena u predstavi San letnje noći kada je imala 19 godina. Najpoznatija je po ulozi Melani u filmu Prohujalo s vihorom, iz 1939. godine, za koju je bila nominovana za Oskara. Drugu nominaciju je dobila za ulogu u filmu Zaustavi zoru.

Nastavila je da radi na filmskim sporednim ulogama tokom 1970-ih, a zatim se istakla na televiziji, osvojivši Zlatni globus za ulogu u TV filmu Anastazija: Misterija Ane.

Olivija de Hevilend penzionisala se 1988. godine, a tokom karijere je nagrađena sa dva Oskara. Prvog Oskara za najbolju glumicu dobila je 1946. godine za ulogu u filmu Svakom svoje, a drugi put 1949. godine za ulogu u drami Naslednica.

Osim glumačkog angažmana, Olivija je poznata i po tome što je pokrenula tužbu protiv "Vorner Brosa" zbog njenog ugovora, koji je studio pokušao da produži kao kaznu za neke odbijane uloge. Slučaj se završio njenom pobedom a presuda poznata i kao "De Havilandova" i danas je poznata javnosti.


PROČITAJTE I:

KO TO TAMO PEVA PONOVO U KANU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDEPOVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
User
đoka!
28.07.2020.

piši propalo!