Teatar
teatar/23.01.2021.

JDP: Komemoracija Miri Furlan

teatar
  • Mikel Healy
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Komemoracija Miri Furlan biće održana u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. JDP saopštava da će naknadno obavestiti javnost o datumu komemoracije.

Jedna od najvoljenijih jugoslovenskih glumica Mira Furlan preminula je u Americi u 66. godini, potvrdila je juče njena porodica.

Rođena u Zagrebu, Mira Furlan osamdesetih godina postaje jedna od najistaknutijih glumica kako u Hrvatskoj, tako i u čitavoj Jugoslaviji. U pozorištu je odigrala mnoge značajne uloge: Kazaliste ITD Alfa – Beta Edvarda Entonija Vajtheda, Romanca o tri ljubavi Antuna Šoljana; Hrvatsko narodno kazalište - Petrunjela u Dundu Maroju Marina Držića, Celimena u Molijerovom Mizantropu, Anabela u Fordovom Šteta što je kurva, Džudit u Đavolovom učeniku Bernarda Šoa, Natalija Petrovna u predstavi Mjesec dana na selu Turgenjeva; Dubrovačke letnje igre - Glorija u Gloriji Ranka Marinkovića, Ofelija u Šekspirovom Hamletu.

Mira Furlan u predstavi Dibuk Jugoslovenskog dramskog pozorišta

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu, čiji je pridruženi član bila u tom periodu, igrala je Leu u Dibuku Anskog u režiji Edvarda Milera i Izabelu u Pozorišnim iluzijama Pjera Korneja u režiji Slobodana Unkovskog. Trenutno se u JDP-u igra njena drama Dok nas smrt ne razdvoji.

Mira Furlan u predstavi Dibuk Jugoslovenskog dramskog pozorišta

Popularnost je stekla ulogama u mnogim televizijskim filmovima i serijama kao što su Velo misto Miljenka Smoje, Nepokoreni grad, Putovanje u Vučjak, Bolji život.

Na filmu je odigrala glavne uloge u četrdesetak ostvarenja: Otac na službenom putu Emira Kusturice, Kiklop Antuna Vrdoljaka, Lepota poroka Živka Nikolića, U raljama života i Za sreću je potrebno troje Rajka Grlića, Za sada bez dobrog naslova Srđana Karanovića, Video jela – zelen bor Gorana Gajića...

Mira Furlan u predstavi Pozorišne iluzije Jugoslovenskog dramskog pozorišta

Bila je nagrađivana za svoj rad na filmu i u pozorištu. Dobila je dve Zlatne arene za uloge u filmovima Kiklop i Lepota poroka, nagradu „Dubravko Dujšin” za ulogu u predstavi Mjesec dana na selu.

Otac na službenom putu

Početkom devedesetih, zbog političkih razloga, odlazi u Ameriku. Tamo igra u pozorištu - Jerma u Jermi F. G. Lorke, Tanja u Ždralovima D. Lipkina u teatru New Group u Njujorku, Antigona u adaptaciji Sofoklove Antigone u Los Anđelesu (nagrada „Dramalogue” za najbolju pozorišnu ulogu u Los Anđelesu).

Popularnost stiče ulogom intergalaktičke ambasodorke Delen u kultnoj naučno-fantastičnoj seriji Vavilon 5 (Sci Fi Universe nagrada za najbolju žensku ulogu u žanru naučne fantastike), kao i ulogom Danijele Ruso u hit-seriji Lost. Snimila je nezavisni film Surviving Me Leie Yananton i gostovala u nekoliko američkih TV-serija, kao što su NCIS i Law and Order Los Angeles.

U raljama života

Posle deset godina, 2000. se vraća u Hrvatsku ulogom Medeje u Euripidovoj Medeji u Kazalištu „Ulysses”, a potom snima nekoliko filmova na području bivše Jugoslavije, kao što su Cirkus Kolumbija Danisa Tanovića, Turneja Gorana Markovića, Diši duboko Dragana Marinkovića, Ostavljeni Adisa Bakrača i Sa mamom Faruka Lončarevića. Gostovala je i u televizijskim serijama Vratiće se rode i Najbolje godine. Snimila je nekoliko filmova u Turskoj i u Rumuniji.

Mira Furlan je pevala na nekoliko albuma (Mira Furlan i Orkestar Davora Slamniga, Songs From Movies That Have Never Been Made, Be Five – Trying to Forget). Njena knjiga kolumni pisanih za „Feral Tribune” izdata je u Beogradu pod naslovom Totalna rasprodaja.

Živela je u Los Anđelesu sa suprugom, rediteljem Goranom Gajićem i sinom Markom.


PROČITAJTE I:

INTERVJU SA MIROM FURLAN: OBIČNA NEOBIČNA PRIČA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.