Ljudi
ljudi/30.04.2019.

Ispraćaj Dejana Anastasijevića

ljudi
  • Printscreen / B92
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / DanasNovinar Dejan Anastasijević bio je uvek na strani pravde, istine i potlačenih, rekao je danas njegov dugogodišnji prijatelj i kolega Filip Švarm.

Odgovorni urednik nedeljnika „Vreme“ Švarm kazao je na komemoraciji novinaru i uredniku Dejanu Anastasijeviću da je Anastasijevićeva karijera bila impresivna i da je dobio najveće novinarsko priznanje, a to je da ga je publika volela.

On je rekao da je Anastasijević i pored svih pretnji i atentata nije poklekao i nastavio je da radi.

Kolege iz BBC na srpskom naveli su da je Anastasijević bio i ostao pokretačka sila te redakcije.

Kolega sa Radio B92 Aleksandar Vasović rekao je da je Anastasijević „pisao tačno i da nije fermao ni poltičare, ni koljače“.

Na komemoraciji su pročitana i pisma novinara sa Kosova i britanskog ambasadora Denisa Kifa.

Na komemoraciji su se od Anastasijevića oprostili porodica, brojne kolege novinari, predstavnici civilnog društva i građani.

Ispraćaj za kremacija će biti danas u 13 časova na Novom groblju u Beogradu i tom prilikom će biti postavljena kutija za donacije za palijativnu negu.

Novinar i urednik Dejan Anastasijević preminuo je posle duge i teške bolesti u Beogradu.

Rođen je 1962. godine u Beogradu.

Bio je urednik redakcije BBC na srpskom jeziku, dugogodišnji novinar beogradskog Vremena i američkog magazina TIME, a radio je i kao dopisnik Tanjuga iz Brisela.

U aprilu 1999. Anastasijević je bio prisiljen da se preseli u Beč sa porodicom jer su mu pretili i život mu je bio u opasnosti, da bi se u Beograd vratio u avgustu 2002. godine, a oktobra 2002. godine bio je prvi srpski novinar koji je svedočio protiv Miloševića.

U aprilu 2007. godine preživeo je pokušaj atentata. Tada je na simsu prozora njegovog stana eksplodirala bomba. Druga bomba, koja je takođe bila postavljena, nije eksplodirala.

Nekoliko godina posle pokušaja atentata, 2010. godine, za Blic je izjavio da je nakon njegovih tekstova o ratnim zločinima i činjenice da je bio svedok pred Tribunalom u Hagu, sumnjao da su iza napada na njega stajali Vojsilav Šešelj i Jovica Stanišić.

Kao novinar pokrivao je sve konflikte sa područja bivše Jugoslavije.

Bio je poznat po svojim tekstovima o bezbednosnim snagama Srbije, kao i o člancima o ratnim zločinima, u poslednje vreme posebno o slučaju „Škorpiona“ i braće Bitići.

Njegovi izveštaji iz 1998. godine o okrutnosti nad etničkim Albancima na Kosovu doveli su ga do kriminalne optužbe Miloševićevog režima za „širenje dezinformacija i pomaganje teroristima“.

Anastasijević je bio urednik knjige o srpskoj opoziciji „Out of Time“ (IWPR, London, 2000), koja je bila burno pozdravljena.

Za analitički i hrabar pristup novinarstvu, Anastasijević je dobio više novinarskih nagrada, uključujući nagradu NUNS-a, „Dušan Bogavac“ i „Staša Marinković“, kao i 2008. nagradu holandskog Oxfama Novib/PEN za zalaganje za ljudska prava i slobodu izražavanja.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.