Ljudi
moja-kafica
moja-kafica
ljudi/24.04.2019.

Preminuo novinar Dejan Anastasijević

ljudi
  • Printscree / B92
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Dejan Anastasijević, urednik BBC-a na srpskom, preminuo je danas posle duge i teške bolesti.

Dejan Anastasijević rođen je u Beogradu 1962. godine. Radio je za više inostranih medijskih kuća, a na Radiju B92 uređivao je kultnu emisiju „Oblačić u stripu“. Takođe, bio je dugogodišnji novinar beogradskog Vremena i američkog magazina TIME i dopisnik Tanjuga iz Brisela.

Izveštavao je sa ratišta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i na Kosovu pa se samimm tim „kvalifikovao“ da ga bivši ministar informisanja Aleksandar Vučić u „vladi narodnog jedinstva“ prozove u Skupstini Srbije, uz opasku da se „takvi neće tolerisati“.

U aprilu 1999. Dejan je bio prisiljen da pobegne u Beč sa porodicom jer su mu pretili i život mu je bio u opasnosti.

U Beograd se vratio u avgustu 2002, na vreme da pokriva pad Slobodana Miloševića i njegov odlazak u tribunal za ratne zločine u Hagu.

Oktobra 2002, Dejan je bio prvi srpski novinar koji je svedočio protiv Miloševića.

Dejan Anastasijević je 2007. godine bio meta bombaškog napada kada je na njegov stan na Vračaru bačane bomba.

Napad na novinara nedeljnika Vreme dovoden je u vezu sa njegovim gostovanjem u emisiji "Kažiprst" radija B92 u kojoj je komentarisao presudu Škorpionima u specijalnom sudu.

Dejan Anastasijević je tada izjavio da je bombaški napad na njegov stan nije napad samo na njega, "već čin terorizma uperen protiv društva i države".

"Pretpostavljam da je napadač neko kome sam svojim istupima duže vreme išao na živce, pa je odlučio da je reaguje posle mog gostovanja u emisiji "Kažiprst" na televiziji B92", rekao je Anastasijević.

Nekoliko godina posle pokušaja atentata, 2010. godine, za Blic je izjavio da je nakon njegovih tekstove o ratnim zločinima i činjenicu da je bio svedok pred Tribunalom u Hagu, sumnjao da je iza napada na njega stajao Vojsilav Šešelj i Jovica Stanišić.

I 2018. godine osvrnuo se na taj pokušaj ubistva. Tada je rekao: „Bio sam besan danima, možda i duže od toga. A sad nisam besan, ali jesam ljut i razočaran u svoju državu zato što za deset godina i tri vlade koje su prošle, tri vlasti, taj slučaj nije rešen“.

I tada je tvrdio da nema dilemu da je to bio pokušaj ubistva a ne zastrašivanje jer su mu, kako je tvrdio, tako rekli policijski tehničari koji su vršili uviđaj.

„Čerčil je svojevremeno rekao da je novinarstvo najbolji posao na svetu ako ga čovek napusti na vreme. U mom slučaju ja očigledno nisam iskoristio tu priliku i, na kraju krajeva, to je jedino ono što umem da koliko-toliko dobro radim. U svim drugim stvarima u kojima sam se okušao, a okušao sam se u mnogim poslovima u mladosti, svuda je ispadala neka katastrofa. Ovo mi nekako ide i sad nemam izbora“, ispričao je prošle godine Anastasijević.

Dejan Anastasijević je kaoi novinar nedeljnika "Vreme" bio izveštač sa ratišta na prostorima bivše Jugoslavije devedesetih godina, svedočio je u Hagu na suđenju Slobodanu Miloševiću, dugo je angažovano pisao o kriminalu i ratnim zločinima.

Anastasijević je bio urednik knjige o srpskoj opoziciji „Out of Time“ (IWPR, London, 2000), koja je bila burno pozdravljena.

Za analitički i hrabar pristup novinarstvu on je bio dobitnik nagrade Nieman Fellowship za novinarstvo Harvard Univerziteta (2002.), dobio je dve nacionalne nagrade za novinarstvo (NUNS i nagrada Dušan Bogovac), kao i 2008. nagradu holandskog Oxfama Novib/PEN za zalaganje za ljudska prava i slobodu izražavanja.

Anastasijević je poznat po svojim tekstovima o bezbednosnim snagama Srbije, kao i o člancima o ratnim zločinima, u poslednje vreme posebno o slučaju "Škorpiona" i braće Bitići.

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.