Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/3.09.2019.

Komemoracija Vladimiru Veličkoviću

vizuelne-umetnosti
  • Žarko Vijatović / Wikipedia / Hjoris75
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaKomemoracija povodom smrti našeg velikog umetnika Vladimira Veličkovića biće održana u sredu, 4. septembra 2019. godine u Svečanoj sali Starog dvora Skupštine grada Beograda (Dragoslava Jovanovića 2), sa početkom u 12.00 časova.

Sahrana će biti obavljena u krugu najuže porodice.

Vladimir Veličković je prvi put izlagao u Beogradu, Jugoslavija, 1951. godine. Završio je Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu 1960.

Prvu samostalnu izložbu imao je u Muzeju savremene umetnosti. Godine 1965. osvojio je Nagradu Pariskog bijenala. Naredne godine se preselio u Pariz.

Njegova prva samostalna izložba u Parizu održana je u Galerie du Dragon 1967. Godine 1983. imenovan je za profesora na Visokoj nacionalnoj školi likovnih umetnosti u Parizu, i na mestu predavača ostao je 18 godina. Godine 2009. osnovao je Fond Vladimir Veličković – za crtež, za podršku mladim srpskim umetnicima.

Veličković je bio član Srpske akademije nauka i umetnosti; francuske Akademije lepih umetnosti, Makedonske akademije nauka i umetnosti; odlikovan je Ordenom za umetnost i književnost u rangu viteza i Ordenom viteza Legije časti.

Porodica Veličković obaveštava sve prijatelje i poštovaoce Vladimira Veličkovića da svoj poslednji pozdrav Vladi mogu iskazati u četvrtak 5. septembra 2019. od 10.00 u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.


PROČITAJTE I:

PONIŽENJE SRBIJE U KULTURNOM CENTRU SRBIJE U PARIZU


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
User
loši ljudi na važnom mjestu
5.10.2019.

Nasva važna mjesta za SRbiju treba postavljati profesionalce i ljude od znanja kulture i patriote a ne laktaše i lažne autoritete koji ni sami ne znaju gdje su i koji su im zadaci- Neznanje korumpiranost i nepoštovanje domovine uz šarlatanstvo. lijenost i bezobrazluk .odlike su dijela dužnosnika u diplomaciji Srbije. Protjerajte ih.