Klik na svetlost
klik na svetlost/29.10.2021.

Rendgen - Od Tesle i Pupina do danas

klik-na-svetlost
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

U Muzeju nauke i tehnike otvorena je izložba "Razvoj i primena rendgenske tehnologije kod Srba – od Tesle i Pupina do danas". 

Izložba predstavlja istorijski razvoj i primenu rendgenske tehnologije u medicini, od otkrića rendgenskih zraka do danas, sa posebnim naglaskom na doprinosima koji su u oblasti rendgenologije ostvarili Nikola Tesla i Mihajlo Pupin. Ciljevi izložbe su i predstavljanje uspeha domaćih preduzeća u razvoju proizvodnje rendgenskih aparata i opreme. 

Izložbu su organizovali Muzej nauke i tehnike i Visaris uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije. Autori izložbe su Jelena Jovanović Simić, Aleksandar Vl. Marković i prof. dr. Vladimir Petrović; autori dizajna postavke su Ozarija Marković Lašić i Nebojša Vasiljević; grafički dizajn kataloga izložbe uradio je Miloš Janković, a muziku za izložbu komponovao je Aleksandar Vl. Marković. Edukativne digitalne igre za decu i omladinu kreirali su najbolji polaznici besplatnih obrazovnih programa za razvoj igara, prijatelja izložbe Nordeus Hab i Crater Training Center.

Jelena Jovanović Simić izjavila je „da su izložbom hteli da istaknu nešto što je manje poznato, a to da je da su u unapređenju i primeni H zraka, posebno u dijagnostici, značajan doprinos dali naši naučnici Nikola Tesla i Mihajlo Pupin. Izložba je bila prilika da se prvi put javnosti prikaže rendgenski kabinet iz 30-tih godina 20. veka, koji je bio jedan od prvih eksponata koji je muzej dobio prilikom osnivanja 1989. godine. Izložbom se posetiocima prikazuje put razvoja rendgenske tehnologije i vizuelno. Na početku izložbe postavljena je aparatura za proizvodnju H zraka kakvu je koristio Rendgen, Pupin i Tesla, kakva je dospela u Srbiju krajem 19. veka (1897).

Izložba vodi i do dela o Jugorendgenu gde se može videti njihov najprodavaniji aparat Selenus 4, i na kraju do dela gde je predstavljen Vizaris sa njihovim digitalnom rendgenom najnovije generacije. Na ovaj način je zaokružena priča kroz vreme, ali i kroz sve one ljude koji su bili vizionari koji su doprineli da se rendgenska tehnologija unapredi i da se primeni kod nas, kada i u svetu.“

Aleksandar Vl. Marković ”Ideja za izložbu krenula je od istorijske veze između druge i četvrte industrijske revolucije, gde su srpski naučnici ostavili značajne rezultate od druge polovina 19 veka, pa do današnjih dana kada imamo brojne srpske kompanije koje su prisutne na digitalnom svetskom tržištu. Takođe, aktuelnost teme izložbe poklapa se sa trenutnom veoma bitnom ulogom rendgena u prvoj dijagnostici kod obolelih Kovid pacijenata kao i specijalno projektovanih domaćih mobilnih rendgena koji su tokom pandemije značajno olakšali borbu i u Srbiji i u inostranstvu. Digitalni sadržaji na izložbi VR ”Tesla i X-zraci”, tematski projektovane igrice za mlade, originalna muzika za izložbu i VR imaju za cilj da približe i olakšaju razumevanje kompleksnih tema i motivisanje nekih novih mladih srpskih naučnika”.

Prof. dr. Vladimir Petrović ”Digitalna radiologija je donela najveće promene u 125 godina istorije radiologije. Film i analogni proces koji su bili simbol ove grane preko jednog veka zamenili su značajno kvalitetniji digitalni snimci i nekoliko puta brži rad. Ali njihov potencijal tek otkrivamo i istraživanja i razvoj modernih tehnologija kao što su veštačka inteligencija, automatizacija i digitalne obrade signala omogućavaju nove načine snimanja u visokom kvalitetu i dinamici koji imaju potencijal da prikažu telo i njegove funkcije u dosad neviđenom nivou detalja i time značajno unaprede dijagnostiku dostupnu svima. Neki od eksponata na ovoj izložbi su upravo usmereni da približe ove tehnologije posetiocima".

U drugoj polovini 20. veka, u vreme intenzivnog razvoja industrije u nekadašnjoj Jugoslaviji, fabrika Jugorendgen (u sastavu Elektronske industrije Niš), jedina je na Balkanu proizvodila rendgenske aparate i izvozila ih širom sveta. Nakon raspada Jugoslavije, kriznih devedesetih godina i kasnijih procesa tranzicije tokom kojih su prestala s radom mnoga industrijska preduzeća, među kojima je i Jugorendgen, grupa mladih stručnjaka je početkom novog milenijuma osnovala preduzeće Visaris i započela razvoj i proizvodnju nove generacije uređaja – digitalnih rendgenskih aparata. Kao i nekada Jugorendgen, Visaris je danas jedini proizvođač rendgenskih aparata u regionu, a takođe je prisutan i na svetskom tržištu.

Osim što će promovisati srpska naučna dostignuća u ovoj važnoj oblasti medicinske dijagnostike i terapije, ciljevi izložbe su i unapređenje znanja iz oblasti istorije medicine i istorije razvoja industrije u Srbiji i popularizacija nauke, posebno među generacijama koje odrastaju u sadašnjem digitalnom dobu.

Pored fotografija i dokumenata, na izložbi mogu da se vide i stari rendgenski aparati, oprema i sredstva za ličnu zaštitu od zračenja, prve rendgenske cevi proizvedene u Jugoslaviji, ali i najnoviji digitalni rendgenski uređaji. Sastavni deo izložbe su sadržaji u obliku virtuelne stvarnosti (VR) i edukativne digitalne igre za decu i omladinu koje su kreirali najbolji polaznici besplatnih edukativnih programa za razvoj igara, prijatelja izložbe Nordeus Hab i Crater Training Center. Tokom trajanja izložbe biće organizovana stručna vođenja, predavanja i edukativne radionice za decu, omladinu i studente.

Izložbu je otvorio prof. dr Jovica Šaponjski, predsednik Sekcije za radiološku dijagnostiku Srpskog lekarskog društva. Među zvanicama su bili predstavnici Srpskog lekarskog društva, Srpske akademije nauke i umetnosti, IT sektora, kao i mnogi ugledni lekari i eksperti iz polja informacionih industrija i zabave.


PROČITAJTE I:

KAKO JE GOVORIO NIKOLA TESLA - IZREKE I CITATI KOJI MU SE PRIPISUJU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.