Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/6.07.2022.

Izložba Vernisaž u Muzeju nauke i tehnike

vizuelne-umetnosti
  • Muzej nauke i tehnike
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Muzej nauke i tehnike

 

Izložba "Vernisaž - Umetnička dela iz zbirki Muzeja nauke i tehnike" otvorena je u utorak, 5. jula 2022. u Galeriji 51 Muzeja nauke i tehnike.

Autori izložbe „Vernisaž – Umetnička dela iz zbirki Muzeja nauke i tehnike" su: Snežana Toševa, Gordana Karović, Jelena Jovanović Simić, Ljubomir Milanović i Ivan Stanić.

Povod za organizovanje izložbe "Vernisaž", koja obuhvata trideset odabranih dela likovne umetnosti iz zbirki Muzeja nauke i tehnike, jesu njihova sistematizacija, konzervacija i, po prvi put u ovom obimu, predstavljanje široj javnosti nakon decenija provedenih u depoima.

Iako izložbe likovnih dela nisu uobičajena praksa jednog tehničkog muzeja, Muzej nauke i tehnike pruža javnosti retku priliku da vidi najznačajnija umetnička dela iz zbirki i ukazuje na mogućnosti novih muzeoloških praksi.

Likovna dela iz zbirki Muzeja nauke i tehnike obuhvataju predmete iz tri odseka Muzeja: Istorije medicine, Saobraćaja i transporta i Arhitekture i graditeljstva. Nevelika po obimu ali izuzetno zanimljiva i kompleksna po sadržaju, zbirka je specifična jer dela nisu sistematski sakupljana već su u Muzej uglavnom dospevala kao pokloni u sklopu drugih zbirki, a izvestan broj predmeta Muzej je prikupio putem akvizicije.

Kolekcija umetničkih dela daje skoro enciklopedijski presek srpske likovne umetnosti od kraja 19. veka do devedesetih godina 20. veka. Sama heterogenost zbirke najviše govori o ukusu darodavaca, njihovom društvenom statusu, kao i ekonomskim i socijalnim prilikama u Srbiji u 19. i 20. veku. Po tematskom sadržaju čine je dela koja prikazuju: žanr-scene, vojnu tematiku, pejzaže i arhitektonske skice, a svakako tematski najprisutniji je portret i to kroz slike i portretne biste. Zbirka je interesantna i sa fenomenološkog aspekta posmatranja srpskog društva na prevoju vekova i njegovog odnosa prema umetnosti, ali i darovanju.

Autori izloženih umetničkih dela su: Paja Jovanović, Hajnrih Lesing, Nikola Krasnov, Mara Lukić Jelesić, Rista Stijović, Gigorije Samojlov, Živko Jugović, Nikola Milojević, Jefto Perić, Mihailo Milovanović, Aleksandar Džigurski, Milan Božović, Milan Jovanović, Branislav Mirković, i dr. 

U okviru pratećeg programa će biti organizovano slikanje grupnog portreta autora izložbe prema fotografiji koje će demonstrirati konzervatorka i restauratorka muzeja Sanja Majstorović. Posetioci će na taj način moći da prate proces nastanka portreta prema fotografiji, kako se to radilo u drugoj polovini 19. i početkom 20. veka.

Izložba "Vernisaž" će biti otvorena do 5. septembra 2022. godine, u Muzeju nauke i tehnike.


PROČITAJTE I:

PALATA SRBIJA: BUKVAR SAVREMENE UMETNOSTI

MUZEJ TERRA: SAVREMENOST IZNIKLA IZ TRADICIJE

MUZEJ ZEPTER: RASKOŠ SAVREMENOG ARTA U SRCU BEOGRADA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.