Klik na svetlost
klik na svetlost/4.06.2022.

Počela velika naučna avantura na Adi

klik-na-svetlost
  • Marko Đoković
  • Marko Đoković
  • Marko Đoković
  • Marko Đoković
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Marko Đoković

 

Veliki Naučni piknik otvoren je ovog jutra na Adi Ciganliji, a tokom dva dana – od 11 do 19 časova – posetioce očekuju brojni naučni eksperimenti, radionice, predstave, predavanja i naučni šou programi, a svi sadržaji u potpunosti su besplatni.

Najveća naučna zabava na otvorenom, u organizaciji Festivala nauke, smestila se u obnovljeni Park nauke koji je već primio prve posetioce. Brojni mališani i njihovi roditelji već su se upustili u istraživanje naučnih postavki posebno osmišljenih za ovu dvodnevnu naučnu avanturu.Nagrađivani fotograf Predrag Kostin otvorio je vrata jedinstvene Škole među drvećem čiji će polaznici, umesto tradicionalnih časova, uživati u njegovim fotografijama napravljenim u divljini, kao i pričama koje ih prate. Osim toga, u ovoj školi biće reči i o stanovnicima Savskog jezera, po koja priča o urbanim letačima kao i zvučne kabine sa autentičnim zvucima divljine. A za one koje priroda posebno inspiriše osmišljen je i likovni konkurs sa vrednim nagradama!

Družeći se sa naučnicima jedan na jedan, posetioci mogu da otkriju na koji način je sve čovek uspeo da naukom ukroti prirodu i sačuva ono najbolje iz nje. Zaljubljenici u istoriju imaju priliku da se okušaju u tradicionalnim vikinškim igrama, dok oni skloniji novim tehnologijama mogu da ispitaju rad neobičnih robota ili pak otkriju kako njihov pametni telefon može da postane još pametniji. Biće ovo odlična prilika da se mališani, ali i oni stariji radoznalci, upoznaju sa stalnim stanovnicima Ade Ciganlije, brojnim biljnim i životinjskim vrstama, ali i da nauče kako da vode računa o njihovom jedinom prirodnom domu.Naučni amfiteatar pravo je mesto za predah, gde mališani i roditelji u opuštenoj atmosferi mogu da uživaju u naučnim šou programima i predstavama, a tu su i brojni eksperimenti iz fizike i hemije, zatim eksperimentalne košnice, kao i pravo malo carstvo Lego kocki i robota.

Osim toga, obnovljeno je svih deset interaktivnih eksponata koji se nalaze u Parku nauke, pa će tako posetioci moći da isprobaju da li mogu, uz malu pomoć nauke, da podignu pravi automobil, da otkriju kako izgleda i od čega se sastoji 450.000.000 puta uvećan molekul DNK, saznaju kako radi i šta pokazuje jedinstveni čovek-sat, isprobaju muzičke stolice...Ceo program odvija se u subotu i nedelju od 11 do 19 časova, a svi sadržaji besplatni su za sve posetioce.

Deo prikupljenih sredstava za ovo naučno druženje iskorišćen je za obnovu Parka nauke pre svega zahvaljujući generalnom sponzoru, kompaniji NIS, koja je uz Festival nauke više od deset godina, podržavajući verno sve naučno-popularne izazove. Obnova parka, kao i dvodnevno naučno druženje, ne bi bilo moguće bez podrške tima JP Ada Ciganlija, koji je prepoznao značaj promocije nauke.

Sve informacije o programu Naučnog piknika dostupne su na zvaničnom sajtu Festivala nauke, kao i na društvenim mrežama Fejsbuk, Instagram i TikTok.


PROČITAJTE I: 

SVE TAJNE VELIKOG NAUČNOG PIKNIKA NA ADI CIGANLIJI


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.