Klik na svetlost
klik na svetlost/10.07.2019.

Nikola Tesla - genije našeg neba

klik-na-svetlost
  • KC Novi Sad / Izložba „Nikola Tesla – U svom i našem vremenu“
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Foto: KC Novi Sad / Izložba „Nikola Tesla – U svom i našem vremenu“Jedan od najvećih umova u istoriji Nikola Tesla rođen je na današnji dan, 10.7.1856. godine u Smiljanu, kao sin seoskog srpskog pravoslavnog sveštenika.

Nasuprot svim velikim autoritetima njegovog vremena, Tesla je instistirao na pretvaranju naizmenične struje u jednosmernu. Ovaj naučnik je najviše doprineo nauci i tehnološkom progresu sveta kao pronalazač obrtnog magnetnog polja, indukcionog motora, polifazne naizmenične struje, generatora i kompletnog sistema proizvodnje i distribucije električne energije.

Čuveni pronalazač je konstruisao i generator struja visoke frekvencije i napona, danas poznat kao „Teslin transformator“, transformator bez jezgra, Teslinu zavojnicu, ili Teslin kalem.

Sredinom 1882. godine odlazi u Pariz, a 1883. godine iz Pariza prelazi u Strazbur gde je napravio prvi prototip indukcionog motora.

Godine 1884. odlazi u Sjedinjene Američke Države, gde ostaje do smrti.

Foto: Wikipedia / Napoleon Sarony

Počinje da radi u Edisonovoj kompaniji, koju napušta već 1885. godine i osniva sopstvenu kompaniju – „Tesla Arc & Light Co.“ Počinje da pravi prve motore i generatore naizmeničnih polifaznih struja.

Od 1887. do 1890. godine prijavljuje svoje najpoznatije patente iz oblasti polifaznih naizmeničnih struja, generatore i motore. Pronalaske javno prikazuje u Američkom institutu elektroinženjera. Odmah potom Kompanija Vestinghaus otkupljuje prvih sedam Teslinih patenata iz oblasti polifaznih struja.

U Pitsburgu (1888-1889) sa inženjerima Kompanije Vestinghaus radi na praktičnoj realizaciji svojih patenata. Tokom ovog perioda urađene su pripreme za realizaciju prve centrale na Nijagarinim vodopadima po Teslinom sistemu.

Centrala je komercijalno otvorena 15. novembra 1896. godine puštanjem struje do grada Bafala i bila je uvršćena u jedno od svetskih čuda toga doba.

Sledeću veliku oblast njegovih istraživanja čine naizmenične struje visokih frekvencija i njihovo dejstvo.

Tesla je 1893. godine svojim sistemom četiri kola u rezonanci pokazao da su antena, uzemljenje i rezonanca tri elementa koja mora da poseduje svaki predajnik i prijemnik za bežičnu telegrafiju, čime je utro put otkriću modernog radija.

Foto: Odyssey

Jedan je od prvih naučnika na američkom kontinentu koji je dobio rendgenske snimke šake, lobanje, kolena i lakta. Prvi je istraživač koji je ukazao na veoma štetno dejstvo rendgenskih zraka na organizam pri suviše dugom izlaganju zračenju.

Pionir je i radio-tehnike, bežične telegrafije, radara. Bez izuma Tesle, jednog od najpoznatijih naučnika sveta, savremena civilizacija imala bi potpuno drugačiji izgled.

Po njemu je jedna jedinica međunarodnog „SI“ sistema dobila naziv – mera za magnetnu indukciju „tesla“. 

Ovaj svet napustio je u jeku Drugog svetskog rata, na samom početku 1943. godine. Sahranjen je 12. januara na njujorškom groblju, posle opela služenog u srpskoj katedralnoj (sabornoj) crkvi svetog Jovana Bogoslova na Menhetnu.


PROČITAJTE I:

NIKOLA TESLA - GODIŠNJICA OD UPOKOJENJA


Šira javnost je manje upoznata sa izrekama i citatima koje mu se pripisuju. Portal Edukacija.rs ih je objavio, a mi vam prenosimo nekoliko najupečatljivih:

¶ Dar mentalne energije dolazi od Boga, vrhunskog bića i ako mi koncentrišemo naše misli o toj istini postajemo skladni sa ovom velikom moći. Moja majka me naučila da treba svu istinu tražiti u Bibliji.

¶ Vreme ne postoji. 

¶ Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta da je to delo jednog Srbina.

¶ Da, istina je da ja uvek preduzmem više nego što mogu da ostvarim.

¶ Čovek je rođen da radi, trpi i da se bori. Ko tako ne čini, mora propasti!

¶ Od svih “sila trenja”, ona koja najviše usporava ljudski napredak je neznanje, ono što Buda naziva “Najveće zlo u svetu”.

¶ Vaša mržnja pretvorena u električnu energiju mogla bi osvetljavati gradove i gradove.

¶ Svi smo mi jedno. Ljudi su međusobno povezani nevidljivim silama.

IN4S

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.