Aktuelno
aktuelno/10.08.2019.

Hrvatska ponovo prisvaja Nikolu Teslu

aktuelno
  • Wikipedia
  • Wikipedia
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Foto: KC Novi Sad / Izložba „Nikola Tesla – U svom i našem vremenu"Ministarstvo kulture i informisanja najoštrije je osudilo "nedopustiv pokušaj prisvajanja srpskog naučnika Nikole Tesle koga celokupna svetska javnost prepoznaje i pamti kao Srbina koji je veliki deo svog života proveo u Americi".

"Do sada nebrojeno puta ponovljen pokušaj prisvajanja srpskog naučnika i neprimereno krivotvorenje istine neće doneti nikakvo dobro niti dobit Hrvatskoj koja, po zvaničnim najavama, na Svetskoj izložbi Dubai ekspo 2020. planira ovog velikana da predstavi kao hrvatskog naučnika i inovatora", navodi se u saopštenju ministarstva.

Kako kažu, u enciklopedijama, naučnim radovima i popularnim tekstovima na svim jezicima, stoji "istorijski jedino tačan podatak koji Nikolu Teslu stavlja u red najznačajnijih srpskih naučnika".

"Nikola Tesla pripada svetu po svojim naučnim doprinosima i izumima, ali srpskom narodu po svom poreklu. Nikakvi tragikomični pokušaji falsifikovanja tu jednostavnu istinu ne mogu da promene", navodi ministarstvo.

RTS je na svom sajtu objavio vest da na Svetskoj izložbi Dubai ekspo, koja se održava sledeće godine, Hrvatska planira da kao jednu od najistaknutijih ličnosti svoje zemlje predstavi i srpskog naučnika rođenog u hrvatskom mestu Smiljane Nikolu Teslu.

Foto: Wikipedia / Napoleon Sarony

Tesla, koji je na Vikipediji na engleskom jeziku predstavljen kao srpsko-američki naučnik, naći će se u društvu hrvatskih naučnika i inovatora, kao što su pronalazač iz 16. veka Faust Vrančić, ali i, po nedavnim procenama najbogatiji Hrvat, Mate Rimac, inovator i vlasnik kompanije "Rimac automobili".

Arhitekta koje je osmislio hrvatski štand, Ante Vrban, rekao je za Večernji list da će posetioci, pored ostalog, moći da uživaju u "sobi čula", gde će na bespilotnoj elektrifikovanoj platformi moći da "osete" Hrvatsku, tako što će gledati projekcije praćene mirisom i zvukom.

"Platforma će proći kroz Modru pećinu, Plitvička jezera, slavonska polja, ali i atmosferu tribina hrvatskih navijača", kazao je Vrban i dodao da je pri prezentaciji Hrvatske stavio naglasak i na prirodne lepote, ali i na kulturu, umetnost, nauku, inovacije i sport.

Rođendan Nikole Tesle, 10. jul u  Srbiji se od 2011. godine proslavlja kao Dan nauke.


PROČITAJTE I:

NIKOLA TESLA - 163. ROĐENDAN

NIKOLA TESLA - GODIŠNJICA OD UPOKOJENJA

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.