Klik na svetlost
klik na svetlost/23.02.2023.

Temišvar nova Evropska prestonica kulture

klik-na-svetlost
  • Pixabay
  • Pixabay
  • Pixabay
  • Pixabay
  • Pixabay
  • Pixabay
  • Pixabay
  • Pixabay
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Pixabay

 

Temišvar je proteklog vikenda preuzeo titulu jedne od tri nove Evropske prestonice kulture. Uz Vesprem i Elefsin postao je kulturni centar Evrope 2023. A ova tri grada su zamenila prethodne kulturne prestonice: Kaunas u Litvaniji, Eš-sur-Alzet u Luksemburgu i Novi Sad u Srbiji.

Slogan projekta "Neka sija tvoje svetlo" aludira na činjenicu da je Temišvar prvi u Evropi dobio električno osvetljenje.

U godini titule, Temišvar će se predstaviti kao grad savremene umetnosti. Za kulturne projekte izdvojeno je više od šest miliona evra, izjavio je na otvaranju Vlad Taušanče, član kustoskog tima.

"U ovoj godini imaćemo više događaja nego što bismo imali uobičajeno u mesec dana. Titula Evropske prestonice kulture donosi veću dinamiku, više poseta, saradnju sa drugim rumunskim ali i inostranim gradovima, više rezidencijalnih projekata i više ulaganja u kulturu. Mislim da je to sistemska promena na koju su Temišvar i Rumunija čekali više godina."

Najavljeno je tridesetak događaja u proseku nedeljno, 12 muzičkih festivala i više od 15 tematskih festivala.

U projektu će učestvovati mnogi domaći i svetski umetnici a očekuje se i dolazak Nobelovaca: Orhana PamukaOlge Tokarčuk.

Dominik Fric, gradonačelnik Temišvara ističe da je taj grad titulu poneo, jer ima "posebnu priču za Evropu".

"Mi se, zapravo, budimo u vremenima da ova priča sa svim vrednostima za koje se zalaže – različitosti, hrabrosti, borbe za slobodu su staviti na test na mestu koje nije mnogo udaljeno od nas. Sve ove vrednosti su postale izuzetno relevantne. Upravo ta veza između lokalnog i Evrope omogućiće nam da budemo kulturna avangarda kada su u pitanju vizuelne umetnosti, savremena umetnost, muzika i pozorište", kaže Fric.

Temišvar je drugi grad u Rumuniji koji je postao evropska prestonica kulture, posle Sibiua 2007. Prvobitno je trebalo da bude Evropska prestonica kulture 2021. Međutim, zbog pandemije, događaj je odložen za dve godine.

Temišvar je pred početak renovirao pet bioskopa, uključujući Centar za umetnost, tehnologiju i eksperimente, MultipleKsiti.

Titulu Evropske prestonice kulture dodeljuje Evropski parlament. Osnovan je 1985. godine i svake godine se dodeljuje simboličnom gradu kao podsetnik Evropljanima na njihove zajedničke kulturne vrednosti.

Projekat Evropska prestonica kulture jedinstven je jer u prvi plan stavlja složenost različitih evropskih kulturnih obrazaca, s ciljem da komunikacijom različitih kultura ujedini ljude, gradove i zemlje i doprinese održivom jačanju evropske ideje.

Suština projekta EPK su saradnja i umrežavanje, koje ne dolaze do izražaja samo u toku godine titule, već ostaju kao jedan od trajnih legata projekta. U slavu bogatstva i različitosti evropskih kultura, Eš, Kaunas i Novi Sad kao svoj legat velikoj ideji evropskih kulturnih prestonica ostavljaju zajedničku ceremoniju primopredaje titule, koja će od sada biti redovno održavana početkom svake godine.


PROČITAJTE I:

51. FEST INSPIRISAN FELINIJEM

KUPAČICE (NA PLAŽI) SAVE ŠUMANOVIĆA

OBJAVLJENE NOMINACIJE ZA OSKARA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.