Klik na svetlost
klik na svetlost/26.05.2022.

Sve tajne velikog Naučnog piknika na Adi

klik-na-svetlost
  • Promo
  • Promo / Milan Popović
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Festival nauke

 

Najveća naučna zabava na otvorenom biće održana 4. i 5. juna na Adi Ciganliji. Dvodnevni Naučni piknik, u organizaciji Festivala nauke, pokazaće deci svih uzrasta uzbudljivu i lepšu stranu nauke!
 
Naučni eksperimenti, druženja, izložbe i šou programi samo su deo besplatnih sadržaja koji će obeležiti ovogodišnji Naučni piknik. Posle dvogodišnjih onlajn izdanja, Festival nauke vraća se druženjima uživo i publici predstavlja novu avanturu – i to na prostoru obnovljenog Parka nauke na Adi Ciganliji. Uz interaktivne eksponate Parka nauke, koje festivalski tim užurbano obnavlja, za prvi junski vikend, 4. i 5. juna pripremljena je posebna naučna zabava.

Zvezda Festivala nauke, naučni šoumen Milan Popović izvodiće u nekoliko termina svoje neverovatne eksperimente za decu i odrasle, pokazujući koliko nauka ume da bude uzbudljiva, zabavna i pre svega korisna.  Uz Milanovu pomoć, najhrabriji posetioci biće u prilici i da se poigraju sa sa Teslinim razigranim munjama.
 


Uzbudljivi eksperimenti iz fizike i hemije učiniće svet oko nas još zanimljivijim, dok će nekoliko eksperimenata i trikova zasnovanih na psihologiji opažanja biti dovoljno da se naučnici poigraju sa posetiocima i njihovim čulima. Radoznalci svih uzrasta moći će da se upuste i u brojne druge avanture koje će im dobro razdrmati moždane vijuge - od šarenog sveta Lego kockica, preko prvih koraka na polju kodiranja i robotike, do druženja sa inteligentnim mobilnim robotima koji brojne zadatke mogu da obavljaju sasvim samostalno.
 

Užurbani svet pčela biće predstavljen kroz veliku eksperimentalnu košnicu, a poseban akcenat biće stavljen na istraživanje biljnog i životinjskog sveta Ade Ciganlije. Kroz zanimljive radionice i razgovore sa naučnicima mališani će naučiti kako da uživaju u prirodi, upoznaju sve njene stanovnike, ali i kako da ih vode računa o njima i sačuvaju ih za buduća pokolenja.
 


Nagrađivani fotograf Predrag Kostin otvoriće vrata jedinstvene škole među drvećem čiji će polaznici, umesto tradicionalnih časova, uživati u njegovim fotografijama napravljenim u divljini, kao i pričama koje ih prate. Osim toga, u ovoj školi biće reči i o stanovnicima Savskog jezera, po koja priča o urbanim letačima kao i zvučne kabine sa autentičnim zvucima divljine. A za one koje priroda posebno inspiriše osmišljen je i likovni konkurs sa vrednim nagradama!

Čuvari zmajevog blaga kroz interaktivne igrice i predstavu napraviće sa decom male, ali važne korake ka finansijskom opismenjavanju, dok će ih neustrašivi vikinzi kroz niz izazova nakratko vratiti u neka davna vremena. Mali korak ka budućnosti napraviće svi oni koji budu zainteresovani da kroz nekoliko preciznih naučnih zahvata pretvore svoj telefon u pravu naučnu laboratoriju za poneti!
 


Ceo program Naučnog piknika odvijaće se tokom dva dana, u subotu i nedelju od 11 do 19 časova, a svi sadržaji besplatni su za sve posetioce.

Deo prikupljenih sredstava za ovo naučno druženje iskorišćen je za obnovu Parka nauke pre svega zahvaljujući generalnom sponzoru, kompaniji NIS, koja je uz Festival nauke više od deset godina, podržavajući verno sve naučno-popularne izazove. Obnova parka, kao i dvodnevno naučno druženje, ne bi bilo moguće bez podrške tima JP Ada Ciganlija, koji je prepoznao značaj promocije nauke.
 
Sve informacije o programu Naučnog piknika dostupne su na zvaničnom sajtu Festivala nauke, kao i na društvenim mrežama Fejsbuk, Instagram i TikTok.

PROČITAJTE I: 

NIKOLA TESLA - GENIJE NAŠEG NEBA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.