Ljudi
ljudi/7.01.2019.

Nikola Tesla - godišnjica od upokojenja

ljudi
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Jedan od najvećih umova 20. veka, srpski naučnik – Nikola Tesla, umro je na današnji dan, na Božić 1943. godine, a njemu u čast 12. januara će u hotelu Njujorker na Menhetnu, u kome je proveo poslednjih desetak godina, biti održana Konferencija u organizaciji Tesla naučne fondacije iz Filadelfije.

Na toj godišnjoj Konferenciji, koja se odžava uz podršku Generalnog Konzulata Srbije u Njujorku govoriće više od 20 učesnika iz SAD, Kanade, Srbije, Meksika i Hrvatske. Umro je u snu, u hotelskoj sobi na Božić, a vest o tome objavljena dva dana kasnije, kada je njegovo telo nađeno. Urna sa Teslinim pepelom preneta je iz Njujorku u Beograd 1951. i nalazi se u njegovom Muzeju.

“Tesla je u hotelu ”Njujorker” živeo poslednjih desetak godina i tu je napustio ovozemaljski život 7. januara 1943. Hotel nam je zato mesto okupljanja svakog januara, a u nameri da predstavimo što veći broj uspešnih pojedinaca koje se bave Teslom. Skup je i svojevrsna priprema za ”Tesla Fest” planiran za januar 2020. u ”Njujorkeru”, i u julu 2019. u Beogradu”, rekao je predsednik Tesla naučne fondacije Nikola Lončar.

Spomenici velikom naučniku, podignutu su i u SAD – na Nijagarinim vodopadima, na Menhetnu, u porti crkve Svetog Save u Njujorku i Silicijumskoj dolini. Od 1994. u Njujorku ugao 40. ulice i 6. avenije, gdje se nalazila Teslina laboratorija, dobio naziv Ugao Nikole Tesle.

Po Tesli je nazvana jedinica za merenje visokog napona i jedinica jačine magnetnog polja, a Teslina zaostavština je 2003. upisana u registar Uneska.

Zaslužan je za više od 700 pronalazaka, a zvanično je registrovano oko 300 njegovih patenata u 26 zemalja.

Rođen je 10. jula 1856. godine u Smiljanu, u Lici. Studirao je elektrotehniku u Gospiću, Gracu i Pragu. U SAD je otišao 1884. U Njujorku je živeo skoro šest decenija. Kratko je sarađivao s Tomasom Edisonom.

Prvu hidroelektranu na svetu izgradio je 1895. na Nijagarinim vodopadima zajedno sa Džordžom Vestinghausom, kome je prodao vlasništvo nad motorom za neizmeničnu struju.

Pokušavajući da svoju ideju o malom uređaju koji bi primao telegrame i šifrovane poruke sprovede u delo podigao je prvi prenosni toranj na Long Ajlandu u Njujorku gde mu je bila i laboratorija. Osnovna namena tornja bila je bežična veza preko Atlantskog okeana a kako nikada nije postao funkcionalan srušen je 1917. godine.

Tesla je sve podatke koje je pročitao koristio kao da u sebi ima biblioteku, zbog te sposobnosti nije pravio crteže izuma, već je radio prema slikama koje je imao u glavi.

Njegovi najznačajniji izumi su: polifazni sistem za prenos neizmenične struje, obrtno magnetsko polje, sinhroni motor, asinhroni motor i Teslin transformator.

O Teslinom životu postoje brojne knjige i filmovi – “Nikola Tesla, genije koji je upalio svet”, “Tajna Nikole Tesle” i “Prestiž”.


PROČITAJTE JOŠ:

FASCINANTNA BIOGRAFIJA MILENE DRAVIĆ

NEBOJŠA GLOGOVAC - IZLOŽBA FOTOGRAFIJA

VLASTA VELISAVLJEVIĆ - ŠARM SE NE LAŽIRA


Predsednik Teslinog naučnog centra u Vordenklifu profesor Džejn Alkorn kaže da je Tesla bio veoma zabrinut za prebrzo trošenje prirodnih bogatstva, a želeo je i da se koriste obnovljivi resursi. U laboratoriji je stvorio veštačko osvetljenje i ispitivao moguće razlike električne struje na Zemlji i na visokim objektima. Novčana dobit ga nikada nije zanimala, zbog čega nikada nije imao dovoljno novca da uradi ono što je hteo.

Prijateji su mu bili pisac Mark Tven i francuska glumica Sara Bernar.

Tvrdio je da su mu potrebna samo dva sata sna, iako je povremeno dremao preko dana.

Imao je i neke neobične osobine – gnušao se nakita i okruglih predmeta, poput bisera, kosu nikada nije dirao, bio je opednut brojem tri, a escajg i posuđe je, pre nego što bi ih upotrebio, glancao do savršenstva koristeći 18 salveta. Svako veče tokom večere nosio je bele rukavice.

Imao je istančan ukus i smatrao da ako čovek hoće da bude uspešan, mora da izgleda uspešno.

Kako navodi portal Brus on line, jedan od učesnika skupa zakazanog za 12. januar biće i Teslin bibliograf iz sela Botunje kod Brusa, Milovan Matić koji će u Njujorkeru predstaviti knjigu “Tesla, Past, Present and Future”, a koji je naveo da je gradska uprava Filadelfije, na inicijativu Tesla naučne fondacije pre desetak dana odlučila da jedna škola u tom gradu ponese ime Nikole Tesle.


Vest o smrti genija, te 1943. godine je odjeknula svetom. 

Komemoracija je održana 10. januara. Gradonačelnik Njujorka Fjorelo la Gvardija pročitao je oproštajni govor koji je napisao Luj Adamič, slovenački pisac, esejista i prevodilac.

"Ovde, u Njujorku, prošle srede je u svojoj hotelskoj sobi preminuo jedan čovek. Zvao se Nikola Tesla. Umro je siromašan, ali je bio jedan od najuspešnijih ljudi koji su ikad živeli. Njegova dostignuća su ogromna, a kako vreme prolazi postajaće sve veća...”.

Za kraj, Tesli su ispunjene dve želje, da ga sahrane uz muziku i to – Šubertovu kompoziciju "Ave Marija" i kao poslednju "Tamo daleko". Srpsku pesmu koja je naučnika podsećala na daleku domovinu odsvirao je njegov veliki prijatelj, violinista Zlatko Balaković u pratnji hora "Slovan".


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.