Ljudi
ljudi/7.01.2019.

Nikola Tesla - godišnjica od upokojenja

ljudi
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Jedan od najvećih umova 20. veka, srpski naučnik – Nikola Tesla, umro je na današnji dan, na Božić 1943. godine, a njemu u čast 12. januara će u hotelu Njujorker na Menhetnu, u kome je proveo poslednjih desetak godina, biti održana Konferencija u organizaciji Tesla naučne fondacije iz Filadelfije.

Na toj godišnjoj Konferenciji, koja se odžava uz podršku Generalnog Konzulata Srbije u Njujorku govoriće više od 20 učesnika iz SAD, Kanade, Srbije, Meksika i Hrvatske. Umro je u snu, u hotelskoj sobi na Božić, a vest o tome objavljena dva dana kasnije, kada je njegovo telo nađeno. Urna sa Teslinim pepelom preneta je iz Njujorku u Beograd 1951. i nalazi se u njegovom Muzeju.

“Tesla je u hotelu ”Njujorker” živeo poslednjih desetak godina i tu je napustio ovozemaljski život 7. januara 1943. Hotel nam je zato mesto okupljanja svakog januara, a u nameri da predstavimo što veći broj uspešnih pojedinaca koje se bave Teslom. Skup je i svojevrsna priprema za ”Tesla Fest” planiran za januar 2020. u ”Njujorkeru”, i u julu 2019. u Beogradu”, rekao je predsednik Tesla naučne fondacije Nikola Lončar.

Spomenici velikom naučniku, podignutu su i u SAD – na Nijagarinim vodopadima, na Menhetnu, u porti crkve Svetog Save u Njujorku i Silicijumskoj dolini. Od 1994. u Njujorku ugao 40. ulice i 6. avenije, gdje se nalazila Teslina laboratorija, dobio naziv Ugao Nikole Tesle.

Po Tesli je nazvana jedinica za merenje visokog napona i jedinica jačine magnetnog polja, a Teslina zaostavština je 2003. upisana u registar Uneska.

Zaslužan je za više od 700 pronalazaka, a zvanično je registrovano oko 300 njegovih patenata u 26 zemalja.

Rođen je 10. jula 1856. godine u Smiljanu, u Lici. Studirao je elektrotehniku u Gospiću, Gracu i Pragu. U SAD je otišao 1884. U Njujorku je živeo skoro šest decenija. Kratko je sarađivao s Tomasom Edisonom.

Prvu hidroelektranu na svetu izgradio je 1895. na Nijagarinim vodopadima zajedno sa Džordžom Vestinghausom, kome je prodao vlasništvo nad motorom za neizmeničnu struju.

Pokušavajući da svoju ideju o malom uređaju koji bi primao telegrame i šifrovane poruke sprovede u delo podigao je prvi prenosni toranj na Long Ajlandu u Njujorku gde mu je bila i laboratorija. Osnovna namena tornja bila je bežična veza preko Atlantskog okeana a kako nikada nije postao funkcionalan srušen je 1917. godine.

Tesla je sve podatke koje je pročitao koristio kao da u sebi ima biblioteku, zbog te sposobnosti nije pravio crteže izuma, već je radio prema slikama koje je imao u glavi.

Njegovi najznačajniji izumi su: polifazni sistem za prenos neizmenične struje, obrtno magnetsko polje, sinhroni motor, asinhroni motor i Teslin transformator.

O Teslinom životu postoje brojne knjige i filmovi – “Nikola Tesla, genije koji je upalio svet”, “Tajna Nikole Tesle” i “Prestiž”.


PROČITAJTE JOŠ:

FASCINANTNA BIOGRAFIJA MILENE DRAVIĆ

NEBOJŠA GLOGOVAC - IZLOŽBA FOTOGRAFIJA

VLASTA VELISAVLJEVIĆ - ŠARM SE NE LAŽIRA


Predsednik Teslinog naučnog centra u Vordenklifu profesor Džejn Alkorn kaže da je Tesla bio veoma zabrinut za prebrzo trošenje prirodnih bogatstva, a želeo je i da se koriste obnovljivi resursi. U laboratoriji je stvorio veštačko osvetljenje i ispitivao moguće razlike električne struje na Zemlji i na visokim objektima. Novčana dobit ga nikada nije zanimala, zbog čega nikada nije imao dovoljno novca da uradi ono što je hteo.

Prijateji su mu bili pisac Mark Tven i francuska glumica Sara Bernar.

Tvrdio je da su mu potrebna samo dva sata sna, iako je povremeno dremao preko dana.

Imao je i neke neobične osobine – gnušao se nakita i okruglih predmeta, poput bisera, kosu nikada nije dirao, bio je opednut brojem tri, a escajg i posuđe je, pre nego što bi ih upotrebio, glancao do savršenstva koristeći 18 salveta. Svako veče tokom večere nosio je bele rukavice.

Imao je istančan ukus i smatrao da ako čovek hoće da bude uspešan, mora da izgleda uspešno.

Kako navodi portal Brus on line, jedan od učesnika skupa zakazanog za 12. januar biće i Teslin bibliograf iz sela Botunje kod Brusa, Milovan Matić koji će u Njujorkeru predstaviti knjigu “Tesla, Past, Present and Future”, a koji je naveo da je gradska uprava Filadelfije, na inicijativu Tesla naučne fondacije pre desetak dana odlučila da jedna škola u tom gradu ponese ime Nikole Tesle.


Vest o smrti genija, te 1943. godine je odjeknula svetom. 

Komemoracija je održana 10. januara. Gradonačelnik Njujorka Fjorelo la Gvardija pročitao je oproštajni govor koji je napisao Luj Adamič, slovenački pisac, esejista i prevodilac.

"Ovde, u Njujorku, prošle srede je u svojoj hotelskoj sobi preminuo jedan čovek. Zvao se Nikola Tesla. Umro je siromašan, ali je bio jedan od najuspešnijih ljudi koji su ikad živeli. Njegova dostignuća su ogromna, a kako vreme prolazi postajaće sve veća...”.

Za kraj, Tesli su ispunjene dve želje, da ga sahrane uz muziku i to – Šubertovu kompoziciju "Ave Marija" i kao poslednju "Tamo daleko". Srpsku pesmu koja je naučnika podsećala na daleku domovinu odsvirao je njegov veliki prijatelj, violinista Zlatko Balaković u pratnji hora "Slovan".


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box