Klik na svetlost
klik na svetlost/5.07.2021.

Izložba o godinama Nikole Tesle u Gracu

klik-na-svetlost
  • SANU/Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

U utorak, 6. jula, u 18 časova, u Galeriji nauke i tehnike SANU biće otvorena izložba „Nikola Tesla i Visoka tehnička škola u Gracu" , u organizaciji Austrijskog kulturnog foruma.

Izložba je posvećena godinama u Gracu genijalnog pronalazača Nikole Tesle i proteže se od njegovih studentskih dana do Teslinih tragova u sadašnjosti. Posebno se bavi Teslinim odnosom sa Visokom tehničkom školom u Gracu, u to vreme poznatom kao k.k. Technische Hochschule (Carska i kraljevska Visoka tehnička škola), gde je studirao od 1875. do 1878. godine i na kojoj je za svoja dostignuća dobio počasni doktorat 1937. godine.

Pored najvažnijih prekretnica u Teslinom životu i njegovih tehničkih dostignuća, izložba takođe naglašava kako su Tesline ideje imale uticaja na nauku i industriju, razvoj njegove obrazovne institucije u Gracu, danas Univerzalnog muzeja Joaneum, i kako se njegovo nasleđe odrazilo na Tehnički univerzitet u Gracu. 

Na otvaranju će govoriti Njegova Ekselencija gospodin Nikolaus Luteroti, ambasador Austrije u Beogradu, dr Adrijan Fajks, direktor Austrijskog kulturnog foruma, i akademik Zoran Petrović, upravnik Galerije nauke i tehnike SANU. 

U petak, 9. jula, u 18 časova, u Galeriji nauke i tehnike SANU, povodom obeležavanja dana rođenja Nikole Tesle, biće organizovan okrugli sto „Od talentovanog dečaka sa Balkana do genija planetarnih razmera". Učestvuju: akademik Dejan Popović,  dopisni član SANU Slobodan Vukosavić i savetnica u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu Zorica Civrić Flores.


PROČITAJTE I:

KAKO JE GOVORIO NIKOLA TESLA - IZREKE I CITATI KOJI MU SE PRIPISUJU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box