Klik na svetlost
klik na svetlost/5.07.2021.

Izložba o godinama Nikole Tesle u Gracu

klik-na-svetlost
  • SANU/Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

U utorak, 6. jula, u 18 časova, u Galeriji nauke i tehnike SANU biće otvorena izložba „Nikola Tesla i Visoka tehnička škola u Gracu" , u organizaciji Austrijskog kulturnog foruma.

Izložba je posvećena godinama u Gracu genijalnog pronalazača Nikole Tesle i proteže se od njegovih studentskih dana do Teslinih tragova u sadašnjosti. Posebno se bavi Teslinim odnosom sa Visokom tehničkom školom u Gracu, u to vreme poznatom kao k.k. Technische Hochschule (Carska i kraljevska Visoka tehnička škola), gde je studirao od 1875. do 1878. godine i na kojoj je za svoja dostignuća dobio počasni doktorat 1937. godine.

Pored najvažnijih prekretnica u Teslinom životu i njegovih tehničkih dostignuća, izložba takođe naglašava kako su Tesline ideje imale uticaja na nauku i industriju, razvoj njegove obrazovne institucije u Gracu, danas Univerzalnog muzeja Joaneum, i kako se njegovo nasleđe odrazilo na Tehnički univerzitet u Gracu. 

Na otvaranju će govoriti Njegova Ekselencija gospodin Nikolaus Luteroti, ambasador Austrije u Beogradu, dr Adrijan Fajks, direktor Austrijskog kulturnog foruma, i akademik Zoran Petrović, upravnik Galerije nauke i tehnike SANU. 

U petak, 9. jula, u 18 časova, u Galeriji nauke i tehnike SANU, povodom obeležavanja dana rođenja Nikole Tesle, biće organizovan okrugli sto „Od talentovanog dečaka sa Balkana do genija planetarnih razmera". Učestvuju: akademik Dejan Popović,  dopisni član SANU Slobodan Vukosavić i savetnica u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu Zorica Civrić Flores.


PROČITAJTE I:

KAKO JE GOVORIO NIKOLA TESLA - IZREKE I CITATI KOJI MU SE PRIPISUJU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.