Klik na svetlost
klik na svetlost/17.03.2023.

Čačak nacionalna prestonica kulture 2023.

klik-na-svetlost
  • Promo
  • Vidoje Manojlović
  • Vidoje Manojlović
  • Vidoje Manojlović
  • Vidoje Manojlović
Autor fotografije:

Piše: Olivera Stojimirović / Foto: Vidoje Manojlović

 

Programom nazvanim „Čačanska Rodna” grad Čačak i zvanično postaje prestonica kulture Srbije 2023. Ceremonija otvaranja pod sloganom “Sve boje slobode” zakazana je za 21. mart na Centralnom gradskom trgu u Čačku, a reč je o programu po tekstu Svetislava Jovanova i u režiji Miloša Šarovića.

O programu „Čačanska Rodna” u Jugoslovenskoj kinoteci govorili su Branko Ćalović, programski direktor projekta srpske prestonice kulture 2023. i direktor Umetničke galerije Nadežda Petrović u Čačku, Delfina Rajić, direktorka Narodnog muzeja Čačak, i Strahinja Babić, predsednik udrženja Dani urbane kulture (DUK), koji organizuje dva festivala u Čačku. 

Direktor Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ Branko Ćalović, objasnio je okosnicu projekta prva nacionalna prestonica kulture Srbije 2023. i najavio ceremoniju svečanog početka projekta.

Branko Ćalović

Kako je rečeno, kroz četiri segmena “Na slobodi”, “Na raskršću”, “Na Kaldrmi” i “Na Moravi”  tokom cele godine publika će imati priliku da vidi 90 programa, 365 različitih događaja, izložbi, filmskih projekcija, pozorišnih predstava, književnih večeri, koncerata, radionica, panela, tribina... Prema njegovim rečima biće uključeno 4.730 učesnika, od kojih je 561 inostranih izvođača, 121 partnerska organizacija, od kojih je 48 iz inostranstva, a programski katalog manifestacije biće dostupan na teritoriji cele Srbije.

- Ceremonijom otvaranja 21. marta na Trgu u Čačku u 20 časova postaćemo i zvanično Prva nacionalna prestonica kulture i ovom prilikom pozivam sve ljubitelje kulturno-umetničkih manifestacija da isprate ovaj događaj... Prvog dana proleća na četiri bine i pisti, pod 300 rasvetnih uređaja, preko 300 kvadratnih metara led ekrana sa ozvučenjem najnovije generacije predstaviće se više od stotinu izvođača: umetnika, pevača, glumaca, plesača, dok nas u muzičkom delu programa, između ostalih očekuju: Braća Teofilović, Kralj Čačka, Bilja Krstić, zatim tu su Vanja Milačić i Bojan Krivokapić koji predvode ekipu mladih glumaca iz Čačka među kojima su: Una Đelošević i Vladimir Jocović, Nikola Stanković, Nenad J. Popović i Todor Trifunović, naveo je Ćalović i dodao da će publika uživati u izvođenju brojnih horova, plesnih grupa, KUD-ova i iznenađenja.

Direktorka Narodnog muzeja Čačak Delfina Rajić najavila je dve muzejske postavke, Etnografsku postavku i otvarenje Muzeja košarke.

- Enterijer gradske kuće od 1870. godine pa do prvih 30 godina 20. veka biće prikazan u kući trgovca Vladimira Hadžića iz 1854. godine. Tu će biti prikaz gradskih nošnji, pokućstvo, salonske garniture, nameštaj iz raznih krajeva Srbije, pravljen po uzoru na tadašnje evropske standarde, a koje je muzej preuzeo od starih čačanskih porodica. Biće prikazan i društveni status koji je tada vladao. Druga postavka biće u Sokolani iz 1914. godine gde će biti Muzej košarke. Muzej će biti kompleksnog tipa koji će biti posvećen promociji košarke u Čačku i Srbiji i imaće nekoliko celina: razvoj košarke u Sbiji i Jugoslaviji iz perioda 1923-2022. godine, potom razvoj košarke u Čačku iz perioda 1945-2022, život i delo našeg najvažnijeg košarkaša 20. veka Radmila Mišovića, potom uspesi našeg najpoznatijeg evropskog košarkaša Dragana Kićanovića, kao i svi košarkaši iz našeg grada koji čine tzv. Hol slavnih i jedna posebna celina u Muzeju biće posvećena najtrofejnijem treneru na svetskom nivou Željku Obradoviću – rekla je Rajić.

Delfina Rajić

Strahinja Babić, predsednik udrženja Dani urbane kulture (DUK) najavio je da čačanski Silosi nekadašnji “Žitopromet” dobijaju novo lice i funkciju ove godine.

- U planu nam je da ove godine oslikamo 21 mural, sa 30 umetnika iz Srbije i sveta. Pored murala po gradu u planu je da oslikamo i Silose, jer verujemo da ćemo na ovaj način obogatiti vizuelni izgled Čačka i stvoriti novo mesto okupljanja mladih. U planu je da na ovom mestu 10. juna bude manji muzički događaj, koji će na zanimljiv način prikazati proces oslikavanja Silosa, dok će veliki dvodnevni muzički događaj biti u julu pored Morave - istakao je Babić.   

Kako su organizatori najavili od 21. marta do 18. decembra 2023. Čačak će biti središte kulturnih zbivanja uz brojne događaje koji su većinom besplatni za posetioce: izložbe, koncerte, predstave, književne događaje, jubileje i još mnogo toga.

Kralj Čačka

Ni tradicionalne manifestacije poput “Disovog proleća” nisu izostavljene iz programa “Čačanska rodna”, a najavljeno je pisustvo gostiju kao što je Rade Šerbedžija, te koncerti Nemanje Radulovića, hora “Viva Vox”, Kralja Čačka, “Simfonijskog orkestra i hora RTS-a” sa dirigentom Bojanom Suđićem , ali i “Dani patrijarha Pavla, „Sonjin septembar” posvećen glumici Sonji Savić, te modna revija “P.S. Fashion” inspirisana značajnim ženama u Srbiji, kao i predstave o Tanasku Rajiću, kraljici Dragi Obrenović, vojvodi Stepi Stepanoviću, duo drama „Kruna Jovanova”, koncert grupe “Kal” i “Pretty Loud”, prvog ženskog romskog benda, Dani fotografije, Animanima, multimedijalna izložba „Sloboda - Čačak”, obeležavanje veka i po od rođenja Nadežde Petrović i još mnogo toga.

Završetak manifestacije  „Čačanska Rodna” planiran je za 18. decembar 2023. otvaranjem Muzeja košarke u Čačku. Pprojekat  “Čačanska Rodna“ potpisuju Kulturni Centar Čačak, Umetnička galerija „Nadežda Petrović“, Narodni muzej, Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“, Međuopštinski istorijski Arhiv, Gradsko pozorište.

Projekat Prestonica kulture Srbije projekat je Ministarstva kulture po uzoru na „Evropsku prestonicu kulture“, sa ciljem da se kroz podršku lokalnoj samoupravi ojača kulturni razvoj i pospeše kulturna dešavanja, ali turistički razvoj na lokalnom nivou.


PROČITAJTE I:

NADEŽDA PETROVIĆ: MODERNOST I NACIJA

OJ KARLOVCI, MESTO MOJE DRAGO!


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.