Klik na svetlost
klik na svetlost/25.04.2023.

Uzbudljivi programi na Festivalu nauke

klik-na-svetlost
  • Oksana Skendžić
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Oksana Skendžić

 

Šesnaesti Festival nauke pod sloganom “Novo doba” biće održan od 4. do 6. maja u svom prepoznatljivom formatu, na Beogradskom sajmu u Halama 3 i 3a, na više od 6.000 kvadratnih metara. Ovogodišnji Festival nauke ugostiće više od 800 učesnika iz Srbije i inostranstva, koji će u okviru četiri programske celine zaljubljenicima u nauku predstaviti više od 170 zanimljivih naučnih programa.

Preporučujemo vam četiri fantastična programa koje ne smete propustiti!

Mala zona: Na talasima nauke

Javni akvarijum i tropikarijum „Aquaria Life“

Pripremi se za podvodnu avantura koju ćeš dugo pamtiti! Na talasima nauke vodimo te do dalekih mora i okeana, gde ćemo te upoznati sa stanovnicima modrih dubina na različitim meridijanima. Uz to, upoznaj vodeni svet naše zemlje, istraži izvorišta, reke i jezera, saznaj ko sve tu živi i sa kakvim se problemima suočava. Pokazaćemo ti koliko su bogati vodeni svetovi i zbog čega nam je stalo da sačuvamo njihovu raznolikost!

Ilustracija, foto: Simon H/ Pixabay

Ekspertinejdžeri: Planeta mora biti zdrava

Gimnazija „Svetozar Marković“, Novi Sad

Sada već i vrapci na grani znaju koliko je važno da budemo zdravi mi, ali i naša planeta. Zbog toga smo uradili brojna istraživanja na temu zagađenja Zemlje i spremamo se da ti predstavimo rezultate kroz niz interaktivnih eksperimenata! Saznaj kako da izmeriš brzinu vetra anemometrom i šta može da ti pomogne pri merenju vlažnosti vazduha. Pokazaćemo ti kako da od jednostavnih materijala napraviš prečišćivač vazduha, kao i prečišćivač vode. A ukoliko ti zafali igre, uvek možeš da isprobaš našu interaktivnu video-igricu „Spasimo Zemlju“.

Nauka bez prestanka: Što više znanja za što duži život!

Crveni krst Beograd

Kada kažemo da su ove lekcije života vredne, zaista tako mislimo. Od tehnika reanimacije do primene defibrilatora, brojne su mere prve pomoći koje možeš da savladaš ovom prilikom, a koje u presudnom trenutku nekom mogu da spasu život. Uz sve to, potrudićemo se da razbijemo i poslednju predrasudu o dobrovoljnom davanju krvi. Pridruži nam se i zajedno povećajmo broj dobrovoljnih davalaca u Srbiji koji danas čini svega tri posto stanovnika.

Naučno-fantastična bina: Gasologija

Ustanova „Hiša eksperimentov“ – Slovenija

Kada gasimo požar, da li je bolje da koristimo vodu ili pak… gas? Koje su sve supermoći ovog neuhvatljivog agregatnog stanja? Šta se dešava sa glasom kada ga komprimujemo? I šta će biti sa njim kada ga rashladimo? Naš naučni šou program pokazaće ti koliko gas može da bude uzbudljiv i pun iznenađenja. I dobro obrati pažnju, samo na Gasologiji bićeš u prilici da pogledaš kako to leti raketa bez pomoći vatre!

Tema ovogodišnjeg Festivala nauke je NOVO DOBA koje nam je ubrzano došlo zahvaljujući svetskoj pandemiji. Festival ovim sloganom želi da ukaže na promene koje su nam se dogodile tokom godina izolacije - na percepciju sveta oko nas, a najviše nauke i naučnih dostignuća. Više o programu festivala pročitajte na sajtu Fesivala nauke.


PROČITAJTE I:

PALATA SRBIJA: BUKVAR SAVREMENE UMETNOSTI

MUZEJ ZEPTER: RASKOŠ SAVREMENOG ARTA U SRCU BEOGRADA

TERRA: SAVREMENOST IZNIKLA IZ TRADICIJE


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.