Aktuelno
aktuelno/11.08.2019.

Pridev hrvatski uz Nikolu Teslu nelogičan

aktuelno
  • Wikipedia
Autor fotografije:
Kaleidoskop media Mitomanija i svojatanje tuđeg nisu pouzdan saveznik ni jednom narodu, pa ni hrvatskom i srpskom, izjavio je danas ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević reagujući na izjavu svoje hrvatske koleginice povodom „svojatanja Nikole Tesle“, da se treba držati činjenica, a ne mitova.

U svom brzom i pomalo brzopletom odgovoru na saopštenje Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, ministarka Obuljen Koržinek povišenim tonom reaguje na jednostavne istorijske činjenice i javnosti nudi svoje, mada pretpostavljam i viđenje zvanične Hrvatske u vezi sa temom. Sve to začinjava ljupkim predlogom da se „okrenem činjenicama a ne mitovima“, kaže Vukosavljević.

Podsetimo da je ministarka kulture Hrvatske Nina Obuljen Koržinek izjavila da Srbija ne prestaje s falsifikovanjem istorije i posezanjem za tuđim istorijskim ličnostima, dok se Hrvatska "s poštovanjem seća jednog od svojih najvećih izumitelja nikad ne pokušavajući negirati Teslino poreklo".

Foto: Wikipedia / Napoleon Sarony

"Bilo bi mi drago kad bi se i moj kolega Vladan Vukosavljević okrenuo činjenicama, a ne mitovima. U tom slučaju, sigurno mu nikada ne bi palo na pamet da predloži da se Srpski kulturni centri u inostranstvu nazovu imenom Ive Andrića, još jedne izuzetne osobe čiji identitet i poreklo povezuje više kultura i naroda i nema potrebe da se svojata onako kako je to nedavno učinila Srbija u slučaju imenovanja Srpskih kulturnih centara", zaključila je hrvatska ministarka.

Odgovarajući na tu izjavu hrvatske koleginice ministar Vladan Vukosavljević navodi nesporne činjenice iz biogafije Tesle i pita šta ministarka misli kada kaže o Tesli da se „Hrvatska s poštovanjem seća jednog od svojih najvećih izumitelja“. „Pridev hrvatski, priznajem, neće Srbinu Nikoli Tesli oduzeti ništa od njegove večne slave, ali smatram takvu interpretaciju nelogičnom, istorijski neutemeljenom i u najmanju ruku detinjastom i proizvoljnom“, ocenio je Vukosavljević.

„S druge strane, i uz izvesna pojednostavljenja, Hrvatska je u najmanje dva navrata, vrlo neposredno pokazala šta misli i o Nikoli Tesli i o njegovim sunarodnicima. Da je Tesla posetio svoj zavičaj 1941. godine i da ga je tamo zatekao početak Drugog svetskog rata, sva je prilika da bi bio zaklan i bačen u jamu, kao i brojni pripadnici porodice Tesla i više od 500 žitelja Smiljana“, navodi Vuikosavljević.

Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

„Da je to preživeo, kaže on, verovatno je da bi stradao u Jasenovcu, Glini, Jadovnu, na nekom drugom od bezbrojnih stratišta Srba ili bi možda poginuo u borbama protiv hrvatskih ustaša“. Kada je reč o Ivi Andriću, irelevantno je šta o njegovom osećanju nacionalne i duhovno-intelektualne pripadnosti misle ministri kulture Hrvatske i Srbije, kaže Vukosavljević. On upućuje ministarku da se o tome obavesti u mnogobrojnim izjavama samog Andrića i u dokumentima koje je potpisivao veliki srpski i svetski književnik i nobelovac.

Takođe, kada je reč o Ivi Andriću, ohrabrujem je da razume da nisu svi rimokatolici rođeni na ovim prostorima, istovremeno i Hrvati. Toliko bi već morala da zna ako joj jedini izvor informacija nije isključivo „Hrvatska enciklopedija“. Religija nigde u Evropi nije vododelnica nacija, pa tako ni uverenja ministarke Obuljen Koržinek ne mogu da potru postojanje brojnih uglednih Srba katolika sa ovih prostora, smatra Vukosavljević. „Uzvratiću ministarki istovetnim savetom da se okane mitova i da se upozna sa biografijama i radom Ruđera Boškovića, Ivana Gundulića, Petra Preradovića, Vlahe Bukovca, Ive Vojnovića, Matije Bana, Marka Murata, Valtazara Bogišića, Antuna Matije Reljkovića i mnogih drugih.

Istorija i religija višestruko su složeniji fenomeni od onoga što ministarka Obuljen Koržinek u svom saopštenju nagoveštava da zna“, ističe minsitar kulture Srbije. On kaže da autentična hrvatska kultura ima veliki broj značajnih predstavnika, kojima može da se diči i lokalno i globalno. Mitomanija i svojatanje tuđeg nisu pouzdan saveznik ni jednom narodu, pa ni hrvatskom i srpskom, ocenio je Vukosavljević.


PROČITAJTE I:

HRVATSKA PONOVO PRISVAJA NIKOLU TESLU

NIKOLA TESLA - 163. ROĐENDAN


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.