Klik na svetlost
klik na svetlost/17.05.2023.

Počeo 16. Festival nauke

klik-na-svetlost
  • Marko Đoković
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Marko Đoković

 

Šesnaesti Festival nauke počeo je 17. maja u novom terminu na Beogradskom sajmu, u formi humanitarne manifestacije i besplatno za sve posetioce. Festival će se do 19. maja održavati u Hali 4 svakog dana od 10 do 18 časova.

Većina programskih celina najavljenih za originalni termin održava se u punom kapacitetu zahvaljujući velikom entuzijazmu preko 1.300 učesnika iz 52 naučne i obrazovne institucije. Posetioci tokom tri dana manifestacije mogu da vide raznovrstan program koji se bavi zaštitom životne sredine, eksperimente iz hemije i fizike, trke dronova, planetarijume, dinosauruse i neandertalce, i brojne druge atraktivne sadržaje.

Povodom početka manifestacije, direktorka Festivala nauke Ana Petrović je rekla: „Mišljenja smo da u vremenima krize prvenstveno treba negovati empatiju, zajedništvo i pružiti podršku najranjivijim društvenim grupama - deci, kao i nastavnicama i obrazovnom sistemu koji su duboko pogođeni ovim tragičnim događajem. Gajimo nadu da će se Festival restartovati i krenuti u narednih 16 godina rada. Poručujemo roditeljima da dovedu decu na najpametnije mesto u gradu, jer ko zna kakav talenat mogu da otkriju zahvaljujući direktnom susretu sa naukom. Prosvetnim radnicima poručujemo da će na jednom mestu deca mnogo toga videti i naučiti, što će njima olakšati dalju nastavu”.

Na Naučno-fantastičnoj bini svoje nastupe imaju Majkl Gregori iz Francuske i naš naučni komunikator Milan Popović, ujedno i koordinator programa Festivala nauke, koji se osvrnuo na početak manifestacije rečima: “Posle katastrofe koja nas je sve zadesila, mi smo pre nedelju dana rešili da imamo humanitarni, terapeutski festival. U tome su nas podržale mnoge kompanije i pojedinci, u tome nas je podržao veliki broj naučnih demonstratora, a kao dokaz da radimo pravu stvar tu su nastavnici i deca. U prethodnih nekoliko dana na hiljade njih se javilo i prijavilo, oni će doći da vide šta je to što možemo da im pokažemo, šta je to čemu možemo da ih naučimo. Uradili smo ono što teorija evolucije kaže da treba da uradimo: ne opstaju ni najveći, ni najlepši, već oni koji se prilagođavaju. I mi smo se prilagodili“. 

U Ekspertinejdžeri zoni, mladi „naučnici“ i svojevrsni ambasadori nauke, predstavljaju svoja dostignuća i znanja stečena tokom školskih časova i vannastavnih aktivnosti, kroz niz naučnih izazova u kojima će pretežno obrađivati teme iz ekologije, geografije, fizike i hemije.

Ivona Ivošević, koordinatorka Ekspertinejdžeri zone, o ovom programu je rekla: “Tinejdžeri iz različitih gradova Srbije došli su da nam pokažu najzanimljivije naučne eksperimente iz fizike, hemije, matematike, geografije... Oni su u ovim godinama pauze vredno radili sa svojim nastavnicima i jedva čekaju da nam to pokažu. Ovo je odlična prilika za sve njihove vršnjake da se na opušten način  spreme za neku od narednih školskih lekcija i nauče neke eksperimente koje mogu pokazati u školi. Naši Ekspertinejdžeri su najbolji “Ambasadori nauke”. Oni su sigurno ti koji grade bolji svet budućnosti”.

Festival nauke, u saradnji sa Mrežom za psihološku podršku, organizuje i psihološke radionice i predavanja za zainteresovane posetioce.

“Prostor namenjen psihološkoj podršci deci u ovim teškim vremenima osmišljen je kao mesto gde deci upućujemo poruke o vrednosti života, empatije, zajedništva i prevazilaženja bespomoćnosti, straha i nesigurnosti kroz kratke kreativne aktivnosti zasnovane na interakciji sa drugima. Deca imaju priliku da izaberu neke od životnih vrednosti koje su im važne, da prepoznaju svoje snage i izvore podrške i osveste dobrobiti za mlade, pišući i crtajući na listićima i kreirajući tako simbolično Drvo života i Podsetnik za hrabrost - šta sve imamo kako bismo se nosili sa izazovima u životu, kao i značajne pozitivne poruke koje će poneti sa sobom”, navode psiholozi iz Mreže za psihološku podršku.


PROČITAJTE I:

PALATA SRBIJA: BUKVAR SAVREMENE UMETNOSTI

MUZEJ ZEPTER: RASKOŠ SAVREMENOG ARTA U SRCU BEOGRADA

TERRA: SAVREMENOST IZNIKLA IZ TRADICIJE


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.