Aktuelno
aktuelno/25.12.2020.

Muzej Nikole Tesle seli se na Dorćol

aktuelno
  • Muzej Nikola Tesla
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Muzej Nikole Tesle biće preseljen u zgradu Termoelektrane „Snaga i svetlost“, odlučila je Vlada Srbije. Zgrada se nalazi na Starom gradu, u Ulici Dunavski kej b.b.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja, zgrada Termoelekrane „Snaga i svetlost“ u potpunosti odgovara potrebama Muzeja Nikole Tesle.

„Ova izuzetno značajna ustanova kulture, koja čuva najveću zbirku dokumenata o životu i radu Nikole Tesle, na ovaj način dobiće adekvatan prostor kako bi nastavila sa promovisanjem lika i dela jednog od najvećih umova 20. veka“, dodaju iz ministarstva.

Objekat Termoelektrane „Snaga i svetlost“ sagrađen je u periodu od 1930. do 1932. godine, prema projektu Švajcarskog društva za elektrifikaciju i saobraćaj iz Bazela i sastoji se iz zgrade Elekrane, portalnog krana sa rukavcem, pumpne stanice i filterskog postrojenja. Objekat je proglašen za spomenik kulture 2013. godine.

„Pokretna kulturna dobra vezana za život i delo Nikole Tesle, koja čine zbirni fond Muzeja, razvrstavaju se na način koji omogućava pravilno obavaljanje propisanih poslova zaštite kulturnih dobara i savremenu muzeološku prezentaciju muzejskih zbirki i to zbirki predmeta iz oblasti elektrotehnike, mašinstva, hemijske tehnologije, sitnih tehničkih predmeta, ličnih predmeta Nikole Tesle, likovne i primenjene umetnosti iz zaostavštine Nikole Tesle, memorijalnih predmeta, kao i zbirka likovne i primenjene umetnosti Muzeja Nikole Tesle“, navode iz Ministarstva kulture i informisanja i podsećaju da je Muzej Nikole Tesle od 21. maja ove godine postao republička ustanova kulture.


PROČITAJTE I:

HRVATSKA PONOVO PRISVAJA NIKOLU TESLU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.