Muzika
muzika/14.06.2023.

Zvezdani rođendanski koncert Filharmonije

muzika
  • Marko Đoković
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Marko Đoković

 

Beogradska filharmonija je u utorak uveče, 13. juna u prepunom Kolarcu svečano započela proslavu svog stotog rođendana koncertom koji je poklonila publici. Orkestar je predvodio Uroš Lajovic, nekadašnji šef-dirigent koji je ovom prilikom odlikovan zvanjem počasnog dirigenta, a kao specijalni gosti iznenađenja nastupili su muzičari čuvenog „Janoška ansambla“ iz Beča. 

Nesvakidašnje emotivna atmosfera obeležila je rođendansko veče ponosnih filharmoničara i ushićene publike. Program je otpočeo „Svečanom uvertirom“ Dmitrija Šostakoviča za koga se može reći da je filharmonijski favorit i najradije izvođen kompozitor. U skladu sa slavljeničkom atmosferom, svirale su se „Rođendanske varijacije“ u različitim stilskim žanrovima uz specijalni dodatak varijacije u sprskom stilu koju je specijalno ovom prilikom komponovao Miloš Branisavljević.

Na programu je takođe bilo  finale Betovenove Pete simfonije, kao i Grlica iz Ohridske legende, osnivača Stevana Hristića. Temperatura koncerta je dovedena do ključanja uz „Janoška ansambl“ koji okuplja nesvakidašnje virtuoze, muzičke akrobate poznate po žanrovskim transformacijama. Tako se u njihovom specijalnom „Janoška stilu“ u performansu sa filharmoničarima čula muzika od Mocarta, preko kafanskih pesama do hitova Bitlsa koji su se orili Kolarcem. 

Kroz program koji je vodio glumac i filharmonijski prijatelj Vladimir Aleksić, a rediteljski uobličio Milutin Petrović, Beogradska filharmonija je napravila omaž nekadašnjim direktorima, umetničkima direktorima i šefovima dirigentima, od Stevana Hristića do Ivana Tasovca čijom zaslugom je danas Filharmonija orkestar svetskog kvaliteta. Takođe su slavne zvezde čestitale rođendan Filharmoniji poput Zubina Mehte, šefa-dirigenta Gabrijela Felca, glavnog gostujućeg dirigenta Danijela Rajskina, Dan Tane, holivudske glumice Stane Katić, pijaniste Fazila Saja i mnogi drugi čije su se poruke emitovale, a  specijalni gosti koncerta su bili filharmonijski penzioneri.

Proslava stogodišnjice nastavlja se na Gala koncertu sa legendarnim Zubinom Mehtom (20. jun na Kolarcu) nakon čega sledi regionalna turneja u okviru inicijative Otvoreni Balkan u Tirani i Skoplju, a ceremoniju otvaranja jubileja kruniše veliki i besplatni koncert na otvorenom i izvođenje Dizni fantazije uživo na Ušću, 2. jula.


PROČITAJTE I:

MAJK GARSON: NEISPRIČANA PRIČA O BOUVIJU

TITANSKI KONCERT BEOGRADSKE FILHARMONIJE


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.