Muzika
muzika/6.05.2021.

Šaban Bajramović deo čuvenog muzeja u SAD

muzika
  • Printscreen/YouTube/ neretva 5591
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Nišvil / Printscreen/YouTube

 

Čuveni Delta Mississippi Blues Museum uputio je pismo projekt menadžeru Nišville džez festivala u USA Jeleni Ivanjac, u kojim izražava nameru da se organizuje postavka o srpkom muzičaru Šabanu Bajramoviću. Šaban bi bio prvi Srbin i Rom u svetu koji bi postao deo njihove postavke.

Delta Mississippi Blues Museum je čuven jer je legat za najpoznatije blues muzičare iz SAD, posebno one potekle iz Delte Misisipija. Podsećamo da su ovi muzičari bili jezgro bluz i džez stilova koji su se kasnije raširili po celoj USA i izvršili uticaj na svetsku muziku.

Pored Delta Misisipi Blues Muzeja, želju za sličnom postavkom pokazalo još nekoliko blues muzeja, kao i muzej u Nju Orleansu – najčuveniji džez muzej, čiji je direktor Greg Lambsi, sa kojim se direktor Nišvila Ivan Blagojević sreo u Nju Orleansu, potvrdio dolazak na Nišville od 6. do 15. avgusta.

- Tokom Lambsijevog boravka u Nišu razgovaraćemo i o formiranju spomen sobe Šabana Bajramovića u muzeju džeza u Nju Orleansu sa replikom statue Šabana Bajramovića, postavljenom na nišavskom keju, izjavio je direktor Nišvila Ivan Blagojević.

Inače, upravo u pomenutim muzejima biće snimani delovi dokumentarnog filma „Ja sam Šaban“ producenta i višestruko nagrađivanog reditelja Željka Mirkovića, a u koprodukciji Optimistic film i Nišville jazz festivala.

„Ja sam Šaban“ je priča o jedinstvenom romskom muzičaru i njegovom životu, ispričana iz ugla onih koji su ga poznavali, onih koji su radili sa njim, onih koji su mu se divili i pevali njegove pesme njemu u čast, ali i onih koji su znali i njegove strasti prema životu i slobodi…


PROČITAJTE I:

ZORANU SIMJANOVIĆU NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO MARTOVSKOG FESTIVALA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.