Identitet u amanet
identitet u amanet/2.03.2021.

Restauracija srednjovekovne tapiserije

identitet-u-amanet
  • Wikimedia Commons
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Beta/Foto: Wikimedia Commons

 

Čuvena srednjovekovna tapiserija iz Bajea biće restaurirana počev od 2024. godine, saopštio je muzej na severozapadu Francuske koji čuva to remek-delo od 1804. godine.

Tapiserija iz Bajea, duga 70 metara i visoka 50 centimetara, istovremeno je vredno srednjovekovno umetničko delo i istorijski dokument koji opisuje kako je Vilijam Osvajač pripremao prelazak Lamanša i bitku kod Hastingsa 1066. godine.

Uprava muzeja navela je da će restauracija početi 2024. godine kada će ta ustanova biti zatvorena zbog radova. Ponovno otvaranje muzeja predviđeno je 2026.

Stručnjaci su prošle godine ustanovili da je tom remek-delu, zbog oštećenja, potrebna restauracija.

Tapiserija iz Bajea je klasifikovana kao istorijski spomenik od 1840. godina a od 2007. ušla je u spisak "Sećanje sveta" Organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESKO).

To delo pripada francuskoj državi. Napoleon Bonaparta je 1804. godine tapiseriju predao vlastima grada Baje na čuvanje.

Tapiserija je vezena na lanu, korišćene su niti od osam različitih boja. Na njoj je prikazano 58 scena, a veruje se da su dve scene izgubljene.

Izvezeni su događaji iz perioda od 1064. do 1066. godine. Na scenama je prikazano više od 600 ljudi, 200 konja, 50 pasa, 30 zgrada, 40 brodova, a ukupan broj parcela je veći od 1.500. Pretpostavka je da su tapiseriju radile dve vezilje tokom dve godine.

Vez prikazuje i alate, frizure, stvarne događaje (poput Halejeve komete), mitološka bića iz tada poznatih priča (basne, drevni mitovi), kao i istorijske događaje.


PROČITAJTE I:

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA - "ĆILIM - PUT NITI"


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.