Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/29.12.2023.

Moć VI je u porobljavanju ljudske pažnje

vizuelne-umetnosti
  • Privatna arhiva
  • Luka Novaković
  • Luka Novaković
  • Luka Novaković
Autor fotografije:

Razgovarala: Gordana Tadić / Foto: Luka Novaković

 

Veštačka inteligencija (VI) je unela revoluciju u sve oblasti ljudskih istraživanja. I dok se ona naizgled munjevito razvija ostaje otvoreno pitanje na koji način trenutno utiče na kulturnu raznolikost, različite kulture i društva i da li se poštuju etički principi u njenoj primeni. 

Samo razumevanjem kulturnih dinamika i poznavanjem sopstvenog identiteta, uz najvažniji aspekt - duhovni razvoj i očuvanje kulturne baštine, možemo obezbediti da napredak i upotreba ovih tehnologija budu implementirani na način koji poštuje i čuva kulturnu raznovrsnost.

Posebni aspekti kojim se magazin Kaleidoskop media bavi kroz serijal priloga na temu "Transformacija kulture u eri veštačke inteligencije" su savremeno vizuelno stvaralašvo i zaštita kulturnog nasleđa.

Da li kriptoumetnost stvorena kroz blokčejn tehologije, zasnovane na veštačkoj inteligenciji može u istoriji umetnosti biti prepoznata kao kvalitet koji ima karakter večne estetike? Šta jedan umetnik sve treba da zna ukoliko stvara uz pomoć VI, kako njegovo stvaralaštvo ne bi ostalo samo puki kič, bez sagledavanja dubine jednog umetničkog dela?

Naš sagovornik na ove teme je Luka Novaković, master slikar-konzervator, doktorand Univerziteta u Beogradu, na naučnom smeru Istorija i filozofija prirodnih nauka i tehnologije i saradnik Instituta za evropske studije.


Intervju je deo medijskog projekta magazina Kaleidoskop media "Transformacija kulture u eri veštačke inteligencije".
Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije - Ministarstva informisanja i telekomunikacija. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


PROČITAJTE I:

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA I KULTURNO NASLEĐE

DA LI JE VEŠTAČKA INTELIGENCIJA ALATKA U SLUŽBI UMETNIKA?

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA U MUZICI: TIHI NESTANAK VIRTUOZNOSTI UMETNIKA

VI JE ALGORITAM BEZ AUTENTIČNOG SADRŽAJA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.