Identitet u amanet
identitet u amanet/25.02.2021.

Izložba fotografija „Ćilim – put niti“

identitet-u-amanet
  • SANU
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Damsko srce Pirot

 

Izložba fotografija „Ćilim – put niti“ autora Stanka Kostića biće otvorena 1. marta 2021. godine u Galeriji nauke i tehnike SANU.

Izložene fotografije predstavljaju tehnološki aspekt zanata izrade ćilima, počev od negovanja ovaca, pa kroz sve radnje koje podrazumevaju obradu vune, do samog tkanja i na kraju proizvodnje ćilima. Osim fotografija, izložba će sadržati i eksponate: razne alate potrebne za izradu ćilima, razboj, kao i same ćilime.

Podsećamo da je pirotski ćilim 2019. godine uvršten kao kandidat za UNESKO-vu listu Svetske kulturne baštine.

Izložba u Galeriji nauke i tehnike SANU traje do 20. marta 2021. godine.

Broj posetilaca u galeriji je ograničen u skladu sa kapacitetom prostora i epidemiološkim preporukama.


Pirotski ćilim je tradicionalni proizvod tekstilnog zanata na području Stare planine, pretežno, pirotskog okruga. Glavna odlika je što pirotski ćilim nema naličje, već dva lica u potpunosti ista, što nigde drugde u svetu nije zabeležen slučaj. Kroz istoriju se ćilimarstvo u Pirotu razvilo i van grada po okolnim mestima poput Čiprovaca, Samokova, Loma, Berkovaca. 

U 19. veku neke tkalje iz Pirota su se udale u Knjaževcu i Dimitrovgradu gde su i takođe prenele svoje veštine tkanja pirotskog ćilima. Na osnovu toga se kasnije ćilimarstvo razvija i u Sjenici i u Novom Pazaru kao i u mnogim mestima u Bosni poput Gacka, Foče i Sarajeva. 

Od 2002. godine ćilim je zaštićen kao proizvod sa jasno određenim geografskim poreklom. Ukupno 122 šara i 96 ornamenata su uknjiženi u katalog pirotskog ćilima. Pirotski ćilim je pobednik na međunarodnom festivalu zanata u Sibiru u Rusiji, održanog od 9. do 16. juna 2012, gde je dobio još jedno zvanično priznanje kao najbolji, narodni, zanatski i umetnički proizvod.


PROČITAJTE I:

PRIZREN JE MOGAO BITI SRPSKI DUBROVNIK


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.