Identitet u amanet
identitet u amanet/10.04.2021.

Otkriven faraonski grad star 3.000 godina

identitet-u-amanet
  • Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Beta / Foto: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

 

Egipatski arheolozi otkrili su izgubljeni grad star 3.000 godina, zajedno sa kućama od cigala, artefaktima i alatima iz faraonskih vremena.

Poznati arheolog Zahi Havas rekao je da je egipatska misija otkrila drevni grad u južnoj provinciji Luksor. Potiče iz perioda koji se smatra zlatnom erom starog Egipta, kada je vladao kralj Amenhotep III iz 18. dinastije.

„Mnoge strane misije tragale su za ovim gradom ali nisu uspele da ga pronađu“, saopštio je Havas u četvrtak.

Grad, sagrađen na zapadnoj obali reke Nil, nekada je bio najveće administrativno i industrijsko naselje faraonskog carstva, dodao je on.

Prošle godine su arheolozi započeli iskopavanja na tom području, tražeći hram faraona Tutankamona, ali posle nekoliko nedelja su pronašli formacije od opeke za koje se na kraju ispostavilo da su ostaci dobro očuvanog velikog grada.

Otkriveni su zidovi grada, pa čak i sobe pune posuđa koje se koristilo u svakodnevnom životu.

„Arheološki slojevi ležali su netaknuti hiljadama godina, kao da su ih juće ostavili drevni stanovnici“, navedeno je u saopštenju za medije.

Novootkriveni grad nalazi se između hrama faraona Ramzesa III i kolosa Amenhotepa III na zapadnoj obali Nila u Luksoru. Grad je posle koristio unuk Amenhotepa III Tutankamon, a zatim i njegov naslednik faraon Aj.

Betsi Brajan, profesorka egiptologije na Univerzitetu Džons Hopkins, rekla je da je otkriće izgubljenog grada najvažnije arheološko otkriće od grobnice Tutankamona.

Tutankamon je postao čuveno ime širom sveta i obnovio interesovanje za stari Egipat kada je njegova grobnica, u skoro netaknutom stanju, otkrivena 1922. godine.

Arheolozi su pronašli i poklopce glinenog posuđa, prstenje, amajlije, keramiku u boji i oruđe za predenje i tkanje. Neke cigle imale su pečat kralja Amenhotepa III.


PROČITAJTE I:

ALEKSANDROVAC: PRONAĐENA ŽUPSKA VENERA STARA 6.000 GODINA!


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.