Klik na svetlost
klik na svetlost/16.02.2019.

Novo otkriće egipatskih arheologa

klik-na-svetlost
  • Pixabay
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Egipatski arheolozi otkopali su ruševine piramide izvan Kaira i otkrili su kostur trinaestogodišnje devojčice šćućuren unutar grobnice.

Kada je i kako umrla jeste misterija, iako stručnjaci navode da sama građevina datira sa kraja treće dinastije, oko 4.600 g.p.n.e.

Grobnica je bila ispražnjena, osim kostura koji je sahranjen u čučećem stavu, ali je istraživački tim našao i dve životinjske lobanje i tri keramičke vaze pored skeletam koje su verovatno predstavljale pogrebne ponude.

Foto: Egyptian Ministry of Antiquities

Lobanje su najverovatnije od bikova, tvrdi egipatsko ministarstvo za antikvitete.

Istraživači su naišli na pokop tokom rada na delimično razrušenoj srednjoj piramidi, gde je tim iskopao groblje, nastalo krajem treće dinastije.

Veruje se da gradnja tokom srednjeg perioda počinje pod vladavinom poslednjeg faraona treće dinastije, Hunija i nastavlja se pod prvim faraonom četvrte dinastije, Snefrujem.

Prethodna iskopavanja dovela su do otkrivanja grobnice princa Nefar-Maata, Snefruovog najstarijeg sina.


PROČITAJTE I:

NAJVEĆA ARHEOLOŠKA OTKRIĆA 2018

OPŠTINA LEBANE KUPILA DVE KAMILE


Dok novootkrivene kosti ukazuju da ostaci pripadaju trinaestogodišnjoj devočici, nejasna je ceremonija sahrane i posmrtnih ponuda. Arheolozi ne znaju identitet sahranjene tinejdžerke.

Poslednji grob je nađen okružen delimično netaknutim zidom od cigle i tim trenutno radi na obnovi i ojačanju strukture.

Ministarstvo tvrdi da je na Sinajskom poluostrvu otkrivena radionica, koja je pre nekoliko hiljada godina gradila i popravljala brodove.

Građevina datira iz ere Ptolomeja (332-30 g.p.n.e.) i nađena je tokom iskopavanja u Tel Abu Saifi, za koji se smatra da je nekad bio lokacija rimske tvrđave Sile.

Nalazište uključuje dva brodogradilišta, gde su u antici građeni brodovi.

Arheolozi navode da oni potiču iz grčko-rimskog perioda u Egiptu, koji je trajao od dolaska Aleksandra Velikog u IV veku do VII veka, kada su počela islamska osvajanja u regionu.

Izvor: Blic

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.