Identitet u amanet
identitet u amanet/13.08.2019.

Pronađena Župska Venera stara 6.000 godina

identitet-u-amanet
  • Printscreen / YouTube
Autor fotografije:
Kaleidoskop media Najveću od do sada pronađenih "Župskih Venera" za koju se procenjuje da je stara 6.000 godina, otkrila je juče arheološkinja Sanja Crnobrnja Krasić. To je epohalno otrkiće na arheološkom lokalitetu na području sela Vitkova, kod Aleksandrovca.

Osim venere u istom iskopu pronađeni je žrvanj za mlevenje hrane, kao i ostaci peći, odnosno deo nekadašnjeg domaćinstva.

A do samog otrića došlo se nakon više godina neverovatnog truda entuzijasta iz Zavičajnog Muzeja Župe.

Prema rečima Sanje Crnobranje Krasić, reč je o epohalnom otkriću iz perioda mlađeg neolita i pripada Vinčanskoj kulturi.
- Potvrdile su se pretpostavke da je u Vitkovu bio religiozni centar Vinčanske kulture, jer je Župska Venera viša od 30 centimetara. Obavljali smo redovna istraživanja terena jer je žiteljima sela Vitkovo potreban vodovod. Pred kraj istraživanja stigli smo do otkrića koje će oduševiti svet, jer je naše nalazište starije od egipatskih piramida - kazala je Crnobrnja Krasićeva za  Večernje novosti.Ona je napomenula da je u toku konzervacija izuzetnog arheološkog otkrića. Krasićeva, koja je na istom lokalitetu poslednjeg dana zaštitnih istraživanja na terenu pre izgradnje lokalne kanalizacije pronašla i žrvanj i ostatak praistorijske peći, navela je da je ovo četvrta monumentalna venera nađena na ovom lokalitetu, a prva nakon 1969. godine. Figurina boginje čiji je gornji deo nađen u celini, dok su glava i noge bili odvojeni, potiče iz perioda od 3.500 do 4.500 godine pre nove ere.
Ona je rekla da je reč o vremenu kada se dogodila prva industrijska revolucija, kada ljudi prestaju da budu lovci, osnivaju naselja, počinju da se bave poljoprivredom, a za bolje useve su se molili boginjama plodnosti. Krasićeva je navela da se smatra da je Vitkovačko polje, koje zauzima unikatno mesto u sklopu vinčanske kulture, praistorije Srbije i sveta, bilo religiozni centar u to vreme.

Akademik Borislav Jovanović istakao je da bi se cela kultura svakako zvala "vitkovačka" da je kojim slučajem lokalitet u Župi pronađen pre Vinče. Samo 50 metara od mesta gde je pronađena venera 1969. godine, arheolozi su otkrili četiri neolitske boginje, od kojih su tri monumentalne i spadaju u neprocenjivo kulturno blago. Najpoznatiju među njima "Lejdi of Aleksandrovac", koja je simbol Aleksandrovca, kustosi su uvrstili među 12 najznačajnijih praistorijskih venera na svetu.


PROČITAJTE I:

NAJVEĆA ARHEOLOŠKA OTKRIĆA 2018.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.