Identitet u amanet
identitet u amanet/9.07.2019.

UNESKO: Vavilon na Listi svetske baštine

identitet-u-amanet
  • Burkina Faso / Pixabay
  • Frenk Lojd Rajt /Pixabay
  • Frenk Lojd Rajt/Pixabay
  • Muzej Gugenhajm/Frenk Lojd Rajt/Pixabay
  • Pixabay
  • Observatorija u Engleskoj / Pixabay
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Agencije / Gardijan / Foto: Pixabay
 

 

Nakon 43. zasedanja UNESKO Komiteta za svetsku baštinu u Bakuu prošle nedelje, Lista svetske baštine bogatija je za 29 novih lokaliteta!

Među njima su i prvi lokalitet povezan sa Aboridžinskom kulturom u Australiji koji je upisan na Listu, lokalitet na kome se proizvodilo gvožđe 8. vekova pre nove ere u Burkini Faso, observatorija u Engleskoj, kulturni predeli na severu Italije u kojima se priozvodi Prosecco, kao i modernistička arhitektonska ostvarenja Frenk Lojd Rajta.

Kako prenosi Gardijan na listi je više od 1.000 lokaliteta širom sveta, neki kulturni, neki prirodni, a neki su i jedno i drugo. 

Oni su izabrani zbog vrednosti za ljudski rod. Možda najpoznatiji lokalitet koji je dodat na listu je grad Vavilon u Iraku. 

Grad se prvi put spominje u 23. veku pre nove ere i moguće je da je u njemu postojalo jedno od sedam svetskih čuda starog sveta - Viseći vrtovi.
Iako Vavilon ima blistavu istoriju prepunu palata i hramova, malo toga iz drevnih vremena danas može da se vidi, a i ono što je ostalo pretrpelo je znatnu štetu. 

Bivši predsednik Iraka Sadam Husein sagradio je repliku palate, a američke vojne snage su na tom području tokom rata svijim vozilima razbile drevne pločnike i punile vreće materijalima, a koji su sadržali arheološke fragmente. 

Među lokalitetima koji su stavljeni na Uneskovu listu su i Hirkanske šume u Iranu, drevna metalurška radionica u Burkini Faso, kao i Ohridska regija u Albaniji. Popularne destinacije u Brazilu, Parati i Ilha Grande, takođe su uvrštene na listu svetske baštine. 

Među novim lokalitetima pod zaštitom Uneska je i Nacionalni park Vatnajokul na Islandu. Osnovan 2008. godine, pokriva 14 odsto zemlje i uglavnom je rasprostranjen na jugoistočnim centralnim planinama, obuhvatajući ledenu kapu Vatnajokul. 

S vulkanima, zemljotresima, topljenjem glečera, kraterima i geotermalnom aktivnošću, lokacija nije ništa manje nego dramatična, a dokument Uneska o nominaciji je opisuje kao "područje alarmantnih prirodnih sukoba, ali i očaravajuće harmonije". 

Kina je takođe dobila lokalitet na Uneskovoj listi - rezervat za ptice selice duž obala Žutog mora i zaliva Bohai. Rezervat je dom ne samo za ptice selice, već i za brojne vrste riba i rakova, a može se pohvaliti bogatim ekosistemom.


PROČITAJTE I:

NAJVEĆA ARHEOLOŠKA OTKRIĆA 2018.


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box