Identitet u amanet
identitet u amanet/9.07.2019.

UNESKO: Vavilon na Listi svetske baštine

identitet-u-amanet
  • Burkina Faso / Pixabay
  • Frenk Lojd Rajt /Pixabay
  • Frenk Lojd Rajt/Pixabay
  • Muzej Gugenhajm/Frenk Lojd Rajt/Pixabay
  • Pixabay
  • Observatorija u Engleskoj / Pixabay
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Agencije / Gardijan / Foto: Pixabay
 

 

Nakon 43. zasedanja UNESKO Komiteta za svetsku baštinu u Bakuu prošle nedelje, Lista svetske baštine bogatija je za 29 novih lokaliteta!

Među njima su i prvi lokalitet povezan sa Aboridžinskom kulturom u Australiji koji je upisan na Listu, lokalitet na kome se proizvodilo gvožđe 8. vekova pre nove ere u Burkini Faso, observatorija u Engleskoj, kulturni predeli na severu Italije u kojima se priozvodi Prosecco, kao i modernistička arhitektonska ostvarenja Frenk Lojd Rajta.

Kako prenosi Gardijan na listi je više od 1.000 lokaliteta širom sveta, neki kulturni, neki prirodni, a neki su i jedno i drugo. 

Oni su izabrani zbog vrednosti za ljudski rod. Možda najpoznatiji lokalitet koji je dodat na listu je grad Vavilon u Iraku. 

Grad se prvi put spominje u 23. veku pre nove ere i moguće je da je u njemu postojalo jedno od sedam svetskih čuda starog sveta - Viseći vrtovi.
Iako Vavilon ima blistavu istoriju prepunu palata i hramova, malo toga iz drevnih vremena danas može da se vidi, a i ono što je ostalo pretrpelo je znatnu štetu. 

Bivši predsednik Iraka Sadam Husein sagradio je repliku palate, a američke vojne snage su na tom području tokom rata svijim vozilima razbile drevne pločnike i punile vreće materijalima, a koji su sadržali arheološke fragmente. 

Među lokalitetima koji su stavljeni na Uneskovu listu su i Hirkanske šume u Iranu, drevna metalurška radionica u Burkini Faso, kao i Ohridska regija u Albaniji. Popularne destinacije u Brazilu, Parati i Ilha Grande, takođe su uvrštene na listu svetske baštine. 

Među novim lokalitetima pod zaštitom Uneska je i Nacionalni park Vatnajokul na Islandu. Osnovan 2008. godine, pokriva 14 odsto zemlje i uglavnom je rasprostranjen na jugoistočnim centralnim planinama, obuhvatajući ledenu kapu Vatnajokul. 

S vulkanima, zemljotresima, topljenjem glečera, kraterima i geotermalnom aktivnošću, lokacija nije ništa manje nego dramatična, a dokument Uneska o nominaciji je opisuje kao "područje alarmantnih prirodnih sukoba, ali i očaravajuće harmonije". 

Kina je takođe dobila lokalitet na Uneskovoj listi - rezervat za ptice selice duž obala Žutog mora i zaliva Bohai. Rezervat je dom ne samo za ptice selice, već i za brojne vrste riba i rakova, a može se pohvaliti bogatim ekosistemom.


PROČITAJTE I:

NAJVEĆA ARHEOLOŠKA OTKRIĆA 2018.


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.