Identitet u amanet
identitet u amanet/15.11.2018.

Ilustrovani vodič kroz Prvi svetski rat

identitet-u-amanet
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Beogradski izdavač poznat po monografijama i kapitalnim licencnim izdanjima Data Status, objavio je monografiju Prvi svetski rat, ilustrovani vodič. Ovo izdanje je srpska verzija monografije koju je pre četiri godine objavio britanski izdavač  „Darling Kindersley Limited“, a njegova posebnost je poglavlje o Prvom svetskom ratu u Srbiji.

Foto: Epidemija tifusa / decembar 1914. - maj 1915.

Knjiga prikazuje rat u čitavom njegovom obimu, od Sarajeva do Versaja. U osam poglavlja opisana su sva ratišta a ne samo evropsko, kao ključno, kao i borbe na moru i u vazduhu. Velika pažnja posvećena je i doprinosu Kanađana, Australijanaca i Novozelanđana, kao i borbama Amerikanaca, o čemu se malo znalo, a na upečatljiv način prikazane su i gerilske borbe Nemaca u Africi i turski genocid nad Jermenima.

U prvom poglavlju je opisano šta je prethodilo izbijanju sukobu, drugo se bavi velikim očekivanjima da će se rat završiti brzo, naredena dva poglavlja opisuju bitke u 1915. i 1916. godini, peto poglavlje je posvećeno revoluciji 1917, šesto pobedi i porazu, i sedmo dokumentuje posledice rata.

Svako poglavlje počinje društveno-političkom kartom i hronologijom događaja u okviru teme poglavlja. Poseban pečat svakom poglavlju daje prikaz značajnih ličnosti, novih tehnologija koje su prvi put upotrebljene, naoružanja, ali i pozadinskih dešavanja koja svedočanstvima običnih ljudi doprinose prisnijem odnosu čitaoca sa temom.

Osmo poglavlje analizira prvi svetski rat o Srbiji, i ono je napisano samo za srpsko izdanje. Kao i prethodna,  i ovo poglavlje  pričom o ključnim događajima kompletira sliku o ratu u Srbiji i sudbini srpskog naroda. Autor osmog poglavlja, vojni istoričar Dalibor Denda, sistematizovao je rezultate do kojih je došla srpska istoriografija u istraživanjima Prvog svetskog rata, i sada ih prvi put prikazao na jednom mestu.

Foto: Dobrovoljci iz Amerike sa zastavama, 1917.

Ključne ličnosti ovog poglavlja su Nikola Pašić i Živojin Mišić. Posebna celina posvećena je dobrovoljcima u srpskoj vojsci kao važnom i često zanemarenom segmentu borbe za oslobođenje i ujedinjenje. Kao relativno nekorišćene i nepoznate prikazane su fotografije dobrovoljaca u Rusiji, SAD i na Solunskom frontu, komita iz Topličkog ustanka, kao i fotografije iz vremena epidemije tifusa u Srbiji i umiranja srpskih ratnih zarobljenika od gladi u u Austrougarskoj.


PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOKSOP MEDIA:

PRVI SVETSKI RAT - SLAVA NAŠIM PRECIMA

SRPSKA EPOPEJA

IZDAVAČKI PODUHVAT - MUZEJ UMETNOSTI


Tekst, koji obiluje informacijama i koji je napisan jednostavnim, gotovo govornim stilom, potkrepljen je mnogim dokumentima, vojnim i civilnim kartama, prikazima bitaka i pre svega fotografijama među kojima ima i onih koje do sada nisu bile dostupne. Sve to, ovu priču epskih razmera, čini živom i prijemčljivom.

Podsetimo i da je Data Status, zbog knjige na 1000 strana savršenih reprodukcija svih relevantnih umetničkih dela na svetu – Muzeja umetnosti, bio jedan od najatraktivnijih izdavača prošlogodišnjeg Sajma knjiga. Prvi svetski rat je nastavak te tradicije.


 


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.