Identitet u amanet
identitet u amanet/24.09.2022.

Besplatni programi u Konaku kneza Miloša

identitet-u-amanet
  • Konak kneza Miloša u Topčideru
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Istorijski muzej Srbije

 

Istorijski muzej Srbije je za manifestaciju „Dani evropske baštine 2022" pripremio zanimljive besplatne programe u Konaku kneza Miloša.  

Ove godine,  u skladu sa sloganom manifestacije „Održivo nasleđe", ustanove kulture u celoj Evropi nastoje da svojim raznovrsnim programima podstaknu na ponovno razmatranje uloge kulturnog nasleđa, njegovog upravljanja i održivosti u vreme kada se zajednice suočavaju sa brojnim izazovima, bilo da se radi o životnoj sredini, klimatskim, ekonomskim, društvenim ili političkim promenama.

Posetioci će, pored besplatnog ulaza na stalnu postavku u Konaku kneza Miloša, u subotu 1. oktobra od 10 do 16 časova imati prilike da uživaju i u sledećim besplatnim posebnim programima:

Subota, 1. oktobar, 12 časova

Stručno vođenje i prezentacija na temu „Odevanje i nakit Srbije 19. veka – prakse i pouke iz prošlosti"

Tokom obilaska stalne postavke u Konaku kneza Miloša u Topčideru posetioci će se upoznati sa tehnikama izrade odeće i nakita u Srbiji 19. veka.

Posetioci će, pored ostalog, moći da vide i odeću kneza Miloša Obrenovića.

Kroz razgovor i prezentaciju kustoskinja Olgica Lukanović će zajedno sa posetiocima uporediti stare materijale i tehnike sa savremenom proizvodnjom i utvrditi ključne razlike.

Neka od pitanja o kojima će biti reči su koliko moda traje i da li je moguće primeniti neke od ranijih praksi i na taj način doprineti očuvanju i zaštiti sredine.

Obavezna rezervacija mesta na telefon: 064/858-1295.

Subota, 1. oktobar, 14 časova

Kreativna radionica za decu „Odelo kneza Miloša"

Uzrast: 6–10 godina

Kustoskinje Olgica Lukanović i Dorotea Lovčević će na radionici namenjenoj najmlađim posetiocima na kreativan način pružiti odgovore na pitanja: Kako se oblačio knez Miloš? Koji su se delovi odeće nosili u 19. veku i od koga materijala su pravljeni? Šta je to dolama, a šta fes? Posmatrajući portrete i odeću u Konaku deca će saznati nešto više o tome od kog su materijala i na koji način su određeni delovi odeće pravljeni, čemu su služili i u kojim prilikama su se nosili, da bi kasnije zajedno učestvovali u krojenju odela za kneza Miloša.

Obavezna rezervacija mesta na telefon: 064/858-1295.


PROČITAJTE I:

SPOMENIČKO NASLEĐE ULICE KNEZA MILOŠA

MANASTIRI KOJI PRIVLAČE NAJVIŠE TURISTA

PRIZREN JE MOGAO BITI SRPSKI DUBROVNIK

Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.