Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/3.12.2021.

Raskoš savremenog arta u srcu Beograda

vizuelne-umetnosti
  • MUZEJ ZEPTER
  • MUZEJ ZEPTER
  • MUZEJ ZEPTER
Autor fotografije:

Tekst: Dragana Nikoletić / Video: Sonja Kamenković 

 

U jednoj od najotmenijih zgrada u Knez Mihailovoj, u srcu Beograda čuvaju se dragulji savremene umetnosti. MUZEJ ZEPTER, prva privatna muzejska ustanova u našoj državi, registrovan je 2010, a njegova bogata kolekcija svakim danom raste.

U ovom Muzeju brižljivo su izloženi radovi eminentnih umetnika koji su kod nas samostalno izlagali, ali i slika i skulptura nagrađenih studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Zbirka Muzeja sadrži više od 580 dela 196 domaćih stvaralaca iz druge polovine 20. veka i početka novog milenijuma, kada je savremena umetnost počela i nastavila da cveta.

I upravo je to više nego dovoljan razlog da sa Anom Milivojević i Janom Dimitrijević, učenicama Četrnaeste beogradske gimnazije, Isidorom Kešelj, Natalijom Rajković, Larom Rodrigues Ristić i Ognjenom Živanovićem, brucošima Akademije tehničkih strukovnih studija posetimo MUZEJ ZEPTER. Njihov jedini zadatak je da slobodno i otvoreno posmatraju i pitaju sve što ih interesuje, kako bi im na najbolji mogući način približili ovaj koncept umetnosti.

Reportažu iz MUZEJA ZEPTER možete pročitati OVDE.

U filmu koji sledi naš vodič kroz MUZEJ ZEPTER je kustoskinja Jelena Popović.


Tekst je deo projekta “Iz drugog ugla” koji je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije -  Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


Kulturni centar Kaleidoskop i magazin Kaleidoskop media u 2021. godini predstavljaju projekat "Iz drugog ugla”. Reportaže, analize, istraživanja i video prilozi, koje emitujemo tokom novembra i decembra, deo su projekta sa ciljem da se kroz originalan medijski pristup približe kolekcije savremene umetnosti mladim ljudima, a koji su stavljeni u ulogu kritičara. Preuzimanjem ove uloge, predstavnici mladih od 15 do 25 godina daju primer aktivnog učešća u kulturnim programima, sa ciljem detabuizacije kreativnog čina i postizanja dubljeg razumevanja modernog i savremenog stvaralaštva kroz neformalnu diskusiju.


PROČITAJTE I:

PALATA SRBIJA: BUKVAR SAVREMENE UMETNOSTI

SAVREMENA UMETNOST: RADOZNALI, NAPRED!


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


Saradnici na projektu "Iz drugog ugla":

Gordana Tadić, glavna urednica, novinarka

Dragana Nikoletić, novinarka

Sonja Kamenković, video, fotografija

Milica Piletić, montažerka

Luka Novaković, fotografija

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.