Identitet u amanet
identitet u amanet/26.09.2022.

Crna Gora - koje muzeje morate posetiti?

identitet-u-amanet
  • Pixabay/katerina120289
Autor fotografije:

Piše: Katarina Nikolić / Cover foto: Pixabay

 

Iako je mala zemlja, Crna Gora je zemlja sa bogatom istorijom, tradicijom i kulturom, a kao jedan od dokaza za to su brojne manifestacije koje se održavaju i muzeji koji se u njoj nalaze. 

Ukoliko planirate putovanje u ovu zemlju na obali Jadranskog mora, možete spojiti odmor i kulturno uzdizanje i organizovati sebi posetu nekim od najpoznatijih muzeja.

U nastavku teksta naveli smo one od najvećeg značaja, koje se moraju naći na listi muzeja koje planirate da obiđete. 

Pomorski muzeji - čak tri muzeja moreplovstva

Ukoliko ste ljubitelj moreplovstva, koji je bolji način da saznate nešto više o ovoj temi od posete pomorskom muzeju?

A još kad vam kažemo da u Crnoj Gori možete pronaći čak tri ovakva muzeja, sigurno je da ćete se sa svog putovanja vratiti puni novog znanja i informacija. 

Prvi koji ćemo vam navesti je Nautički muzej u Tivtu. Porto Montenegro je raj za sve ljubitelje nautike, čamaca, jahta i brodova. Ova moderna i luksuzna marina može usidriti više od 400 jahti, a među njima su i najveće jahte sveta dužine čak i 250 metara.

Odaberite hotel u Tivtu na samoj obali mora i uživajte su svakodnevnoj šetnji marinom, a kako bi saznali nešto više o brodovima i istoriji brodogradilišta posetite Nautički muzej koji se ovde nalazi.

Nautički muzej u Tivtu / Foto: fort-net.org

Simbolika muzeja je ta što su se na mestu današnjeg muzeja nekada nalazile pomorske baze. U muzeju ćete pronaći kako preko 300 eksponata, kako one koji oslikavaju nautičku ustoriju, tako i pomorske eksponate novijeg doba.

Posebno su poznate dve podmornice jugoslovenske vojske koje se nalaze na samom ulazu u muzej, a potpuni doživljaj atmosfere možete osetiti ulaskom u njih.

Kada govorimo o nautici, ne možemo a da ne spomenemo Pomorski muzej u Kotoru, ili kako se drugačije zove Crnogorski muzej pomorstva. Ovaj muzej nalazi se u nekadašnjoj kući plemićke porodice Grgurina iz 18. veka,  predstavlja najveći i najstariji muzej moreplovstva u Crnoj Gori i nastao je kao projekat bratstva “Bokeljska luka” krajem 19. veka.

Pomorski muzej u Kotoru, Foto: Wikimedia Commons/Montegorn

Kako pomorski muzej postoji takođe i u Herceg Novom, na vama je da izaberete koji od ova tri je najviše vredan posete. 

Narodni muzej Crne Gore 

Ovaj muzej je jedan od najstarijih i najvažnijih kulturnih istitucija Crne Gore. Sastoji se od pet muzeja:

Istorijski muzej

Etnografski muzej sa Reljefnom kartom

Muzej umetnosti

Njegošev muzej

Muzej kralja Nikole

Svaki od muzeja koji čine Narodni Muzej Crne Gore nalaze se u Cetinju a u ovu ustanovu spada i Cetinjski manastir. 

Muzej umetnosti

Muzej umetnosti osnovan je 1950. godine kao Umetnička galerija i u njemu možete pronaći najpoznatija dela tradicionalne ali i moderne umetnosti ovog podneblja. Muzej je podeljen na nekoliko galerija, a najpoznatije među njima su galerija umetnosti “Miodrag Dado Đurić” i galerija “Atelje Dado”.

Iz galerije prerasta u muzej oko 70ih godina 20. veka, a sadržaj je podeljen u 10 zbirki od kojih su najpoznatije Zbirka kopija fresaka, Zbirka crnogorske likovne umetnosti, Zbirka jugoslovenske likovne umetnosti i Zbirka ikona. 

Galerija umetnosti "Miodrag Dado Đurić" / Foto: Narodni muzej Crne Gore

Istorijski muzej

Istorijski muzej je otvoren 1989 godine i predstavlja najkasnije otvoren cetinjski muzej koji se nalazi u samom centru Cetinja. Stalna postavka muzeja oslikava društveno-ekonomsku, političku, kulturnu i vojnu prošlost zemlje i obuhvata 8 različitih epoha:

Praistorija, antika

Srednji vek

Period od 16. do 18 veka

Nastanak crnogorske države

Moderna crnogorska država

Period od 1918. do 1941 godine

Crna Gora za vreme Drugog svetskog rata

Posleratni period i moderna crnogorska država

Jedan od najpoznatijih eksponata je prva štamparija i prve štampane povelje, dokumenti i knjige. 

Etnografski muzej

Ovo je jedan od najstarijih muzeja u Crnoj Gori koji je nastao oko 1950. godine zajedno sa Njegoševim muzejom. Sadržaj muzeja je veoma vredan i oslikava kulturu i istoriju naroda sa ovih prostora - način ishrane, življenja, odevanja, oružja, novca i ostalih faktora koji vam mogu približiti način života na ovoj teritoriji nekada.

Kao sastavni deo ovog muzeja, u dvorištu se nalazi Reljefna karta Crne Gore koja je izrađena početkom 20. veka za vreme austrougarske okupacije i obuhvata današnju teritoriju zemlje sa okolnim područjem. 

Njegošev muzej - Biljarda

Ovaj muzej nalazi se u jednospratnoj zgradi sa ograđenim dvorištem u kojem su se nalazili bunari, kamenim zidom i 4 kule na uglovima dvorišta. Tokom istorije ova kuća prošla je kroz razne promene, a povodom sto godina od Njegoševe smrti 1951. godine izvršena je kompletna rekonstrukcija. Nalazi se u blizini Cetinjskog manastira, a ime je dobila po Njegoševoj omiljenoj igri - bilijaru.

Njegošev muzej Biljarda / Foto: Narodni muzej Crne Gore

U muzeju možete videti različite eksponate koji oslikavaju prostor u kojem je ovaj najpoznatiji crnogorski pesnik stvarao svoja dela. Tu su bilijarska sala, Njegoševa stolica i ostali originalni nameštaj, ali i najstarija izdanja njegovih dela, beleške i pisma.

Foto: Narodni muzej Crne Gore

Kao što ste videli, pored toga što obiluje prirodnim bogatstvima - obalom mora, kraškim predelima i visokim planinama koje svojom lepotom podsećaju na planine u Srbiji, Crna Gora obiluje velikim kulturnim i istorijskim bogatstvima koje vredi posetiti.

Nadamo se da smo vas ovim tekstom informisali o kulturološkom značaju Cetinja i najvažnijim muzejima Crne Gore, kao i da ćete se odlučiti pri sledećoj poseti Crnoj Gori da obiđete neki od njih.


PROČITAJTE I:

SPOMENIČKO NASLEĐE ULICE KNEZA MILOŠA

MANASTIRI KOJI PRIVLAČE NAJVIŠE TURISTA

PRIZREN JE MOGAO BITI SRPSKI DUBROVNIK

Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.