Film
film/14.04.2024.

Zvanična selekcija 77. Kanskog festivala

film
  • Pixabay/Hermann
  • Pixabay/Helena Jankovičová Kováčová
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Promo

 

Objavljena je zvanična selekcija filmova 77. izdanja renomiranog Kanskog filmskog festivala koji će se ove godine održati od 14. do 25. maja, a film otvaranja kao što je prethodno najavljeno biće "Drugi čin", reditelja Kventina Dupijea.

U okviru Glavnog programa festivala našlo se i devet naslova domaće distributerske kuće filmova MCF MegaCom Film među kojima i naslov Jorgosa Lantimosa "Sva lica dobrote" (Kinds of Kindness) u čijem najnovijem filmu i ovaj put neizostavno igra dobitnica nagrade Oskar Ema Stoun.

Sva lica dobrote

Među ostalim naslovima koji će se takmičiti za glavnu nagradu, Zlatnu palmu su i filmovi "Emilija Perez" poznatog francuskog reditelja Žaka Odijara, kao i film Žila Leluša "Luda ljubav" (Beating Hearts). Odijarov film, u kojem glavne uloge tumače Zoe Saldana i Selena Gomez, donosi pred festivalsku publiku interesantnu priču o advokatici koja dobija ponudu da pomogne šefu kartela da se povuče i zauvek nestane, tako što će postati žena, o kojoj je oduvek sanjao.

U Glavnom takmičarskom programu festivala naći će se i film reditelja Kristofera Onorea "Moj Marčelo" (Marcello Mio), čija je glavna tema poznata filmska porodica Mastrojani, a u trci za Zlatnu palmu je još jedan naslov jednog od najpoznatijih pionira horor filmova Dejvida Kronenberga "Pokrov" (The Shrouds). Film donosi priču o izumu koji omogućava živima komunikaciju sa mrtvima.

"Romantična generacija" (Caught By The Tides) kineskog reditelja Jia Zhang-Kea još jedna je film u programu festivala, a poslednji put 2018. godine reditelj se takmičio za glavnu nagradu sa filmom "Pepeo je najčistije belo".

U trci za Zlatnu palmu selektovani su i filmovi "Veliko putovanje" (Grand Tour) reditelja Miguel Gomeša, "Devojka sa iglom" (The Girl With The Needle) Magnus fon Horna i "Motel sudbina" (Motel Destino) reditelja Karim Anjoaza, inače miljenika beogradske publike čiji su prethodni filmovi prikazani na Beogradskom FEST-u čiji je i sam bio gost na prethodnom izdanju.

U okviru Ponoćne selekcije (Midnight Screenings) biće prikazan još jedan film u distribuciji MCF-a "Balkoni" (The Balconettes) sa Noemie Merlan u glavnoj ulozi, koja je i rediteljka i scenaristkinja ovog filma.

U okviru selekcije Kanske premijere (Cannes Premiere) biće prikazan film iz marokanske kinematografije, reditelja Nabila Ajuča "Svi vole Teudu" (Everybody Loves Touda), dok će se dokumentarni film "Ernest Kol, izgubljeno-nađeno" (Ernest Cole, Lost And Found) o južnoafričkom fotografu naći u okviru Special Screenings programa.

U okviru poznate selekcije "Izvestan pogled", premijerno će biti prikazan i film Lantimosove partnerke i poznate rediteljke i glumice Arijane Labed "Septembar govori" (September Says).


PROČITAJTE I:

DA LI JE VEŠTAČKA INTELIGENCIJA ALATKA U SLUŽBI UMETNIKA?

GRLOM U JAGODE: OŽIVLJAVANJE VREMEPLOVA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.