Film
film/16.02.2024.

108 filmova na 52. FEST-u

film
  • FEST/Cebef
  • FEST/Cebef
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Promo, Cebef

 

Karte za 52. međunarodni filmski festival FEST  koji traje od 23. februara do 3. marta u prodaju su od 14. februara. Ljubitelje filma očeuje 10 dana festivala, tokom kojih će moći da vide 108 filmova iz četrdesetak zemalja.

Od Ujedinjenog Kraljevstva i Sjednjienih Država do Kine i Japana, od Južne Koreje, Malezije i Tajvana preko Nigerije, Luksemburga, Monaka, od Kanade i Islanda preko Tunisa, Saudijske Arabije i Katara, Rusije i Kipra, Perua, Ukajine  i Holandije, ali i od Poljske, Mađarske, Rumunije i Bugarske, te Hrvatske, Slovenije i Makedonije, kreće se putanja kojom su ovogodišnji filmovi našli put do 52. FEST-a.

FEST otvara film “Bartonova akademija”, koji je režirao Oskarovac Aleksander Pejn, a koji ima više nominacija za prestižnu nagradu Američke filmske akademije, dok će poslednju klapu na festival 3. marta označiti poslednji film Žarka Lauševića ”Ruski konzul”,  koji je, prema romanu Vuka Draškovića, režirao Miroslav Lekić. 

Pored filmova u Glavnom takmičarskom programu, gledaćemo i ostvarenja koja nam se prikazuju u okviru programskih celina  Gala by Knjaz Miloš,  Gala+, FEST masters, FEST fokus, FEST 52, Snoliki film, FEST anima, Doku FEST, ali i FEST klasik,  FEST serija i FEST intro.

Ovogodišnji FEST donosi nove filmove: Aleksandra Pejna, Akija Kaurismakija, Sofije  Kopole, Romana Polanskog, Vudija Alena, Fernanda Truebe, ali i Majkla Vinterbotoma, Aleksa de la Iglesije i nedavno preminulog Lukasa Nole, te Vlatke Vorkapić, Luke Bursaća, Miroslava Lekića i Mladena Đorđevića. Biće prikazani i filmovi čiju režiju potpisuju Dejan Vlaisavljević NIKT, Juri Bikov, Raša Bukvić, Siniša Cvetić i mnogi drugi.

Među filmovima koje ne treba propustiti, tu su pretendenti za Oskara  - “Bartonova akademija” Aleksandra Pejna, “Zona interesa” Džonatana Glejzera, “Anatomija pada” Žistin Trije sa Sandrom Hiler - dobitnik Zlatne Palme na festival u Kanu i Zlatnog Globusa za najbolji scenario, “Dečak i čaplja” Hajaa Mijazakija koji je dobio i Zlatni Globus za Najbolji animirani film,  zatim “Četiri ćerke” rediteljke Kaouter Ben Hanij nominovan za Oskara za najbolji dokumentarni film, ali i: “Gospodar” Jurija Bikova, dokumentarac “Uspon i pad Džona Galijana” sa Penelope Kruz, Naomi Kembel i Kejt Mos, te “Zelena granica” Agneške Holand (Nagrada žirija na festivalu u Veneciji), “Ja kapetan” Matea Garone - nominovan za Oskara za najbolji strani film, “Eskort” Lukasa Nole, “Dok ne istekne vreme” Liliane Kavani  i još mnogi.

Program FEST-a održavaće se na šest beogradskih lokacija u devet bioskopskih dvorana: mts Dvorani, Domu omladine, Dvorani Kulturnog centra, Jugoslovenskoj kinoteci, Sinepleksu Ušće i Sinepleksu Galerija Beograd.

Nagrada Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti na 52. Međunarodnom filmskom festivalu FEST biće dodeljene jednom od najznačajnijih i najplodnijih reditelja naše kinematografije Želimiru Žilniku i iranskom reditelju Ašgaru Farhadiju (29.02.) dvostrukom laureatu nagrade Oskar. 


PROČITAJTE I:

ŽELIMIRU ŽILNIKU "BEOGRADSKI POBEDNIK" 52. FEST-a

LUKA NOVAKOVIĆ, INTERVJU: MOĆ VEŠTAČKE INTELIGENCIJE JE U POROBLJAVANJU LJUDSKE PAŽNJE

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA I KULTURNO NASLEĐE

DA LI JE VEŠTAČKA INTELIGENCIJA ALATKA U SLUŽBI UMETNIKA?


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.