Identitet u amanet
identitet u amanet/31.07.2019.

Evropa Nostra: Ne gondoli na Kalemegdanu!

identitet-u-amanet
  • Starogradski.com
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Foto: PixabayVodeća evropska organizacija posvećena kulturnom nasleđu „Evropa nostra“ objavila je izveštaj u kojem oštro kritikuje kontroverzni projekat gradnje gondole u okviru kulturnog dobra Beogradska tvrđava, jednom od najznačajnijih spomenika kulture u Srbiji, sa velikim značajem i za istoriju Evrope.

Osim toga što je zakonski sporan i bez jasne svrhe i utemeljenja, projekat bi imao razarajuće posledice na autentičnost i integritet kulturnog nasleđa koje je simbol Beograda, konstatuje se u izveštaju.

Izveštaj je pripremljen na osnovu posete visoke delegacije stručnjaka „Evropa nostre“ Beogradu u maju ove godine, koja je organizovana kako bi se objedinili napori za očuvanje Beogradske tvrđave.

Tokom posete, delegacija stručnjaka različitih disciplina obišla je Beogradsku tvrđavu, upoznala se sa pravnim i građevinskim izazovima projekta gradnje gondole i sastala se sa strukovnim organizacijama, udruženjima građana, javnim ustanovama, nadležnim ministarstvima, kao i sa premijerkom Anom Brnabić.

Izveštaj delegacije usvojio je Upravni odbor i Savet „Evropa nostre“ u Atini 18-19. juna, a predstavljen je kabinetu premijerke Srbije i ministru kulture i informisanja Vladanu Vukosavljeviću 17. jula.

U izveštaju se ističe da bi se gradnjom žičare, visokih stubova i stanice nepovratno kompromitovale istorijske i estetske vrednosti Beogradske tvrđave, zaštićenog kulturnog dobra od izuzetnog značaja za Srbiju i lokaliteta koji je upisan na listu Srbije za upis na UNESKO Listu svetske baštine.

„Evropa nostra“ veruje da visoka vrednost ovog zaštićenog spomenika kulture poziva na maksimalnu brigu i poštovanje, i poziva vlasti u Srbiji da se u skladu sa time odnose prema tom istorijskom dragulju, izjavio je izvršni predsednik „Evrope nostre“ profesor Herman Parcinger.

U izveštaju je navedeno da bi se gradnjom žičare ugrozila transnacionalna nominacija Beogradske tvrđave na Uneskovu Listu svetske baštine u okviru “Granica Rimskog carstva”, te bi se propustila izuzetna prilika za dugoročno unapređenje i očuvanje tog lokaliteta, kao i za održivi razvoj kulturnog turizma.  

Projekat gradnje žičare nekompatibilan je sa nacionalnim zakonskim odredbama, kao i sa međunarodnim i evropskim konvencijama u oblasti nasleđa koje je ratifikovala Republika Srbija, navodi Evropa Nostra, ukazujući i da postoje jasni dokazi neopravdanih pritisaka na ustanove zaštite kulturnog nasleđa, kao i na neuključivanje stručnjaka i stručnih tela u procesu donošenja odluka i izdavanja mera zaštite.
 
Konstatovano je da je proces planiranja gradnje žičare karakterisao manjak transparentnosti, izostanak javnog dijaloga i konsultacija sa relevantnim akterima, strukom i građanima. Projekat je stoga naišao na oštru i široku kritiku stručnjaka, civilnog društva, građana i medija, uključujući i peticiju koju je potpisalo 15.000 građana u roku od samo nedelju dana.

Pored toga što pruža detaljan opis Beogradske tvrđave i njenih vrednosti i informacije o kontroverznom projektu žičare i kampanji protiv njene gradnje, ključni deo izveštaja čine deset zapažanja i zaključaka stručnjaka, kao i sedam preporuka za očuvanje i unapređenje tvrđave.


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.