Klik na svetlost
klik na svetlost/25.01.2020.

Otvoren "Kineski festival svetla" | FOTO

klik-na-svetlost
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media“Kineski festival svetla”, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji, Pokrajinske Vlade AP Vojvodine, Grada Beograda i Grada Novog Sada, svečano je otvoren 24. januara na Kalemegdanu u Beogradu.

U 17:00 sati po beogradskom, a u ponoć po pekinškom vremenu uz odbrojavanje i spektakularan vatromet obeležen je doček kineske Nove godine. Festival je zvanično otvorio inicijator i osnivač, Slobodan Trkulja, a brojni posetioci su uživali u magičnim svetlećim instalacijama koje će krasiti Kalemegdan sve do 16. februara.Lampioni  će biti uključeni svakog dana od 17 časova i ulaz za sve posetioce je besplatan. Saradnja sa Rakuten Viber, omiljenom globalnom aplikacijom za razmenu poruka, omogućila je besplatne stikere kako bismo mogli da podelimo radost Festivala i u svakodnevnoj komunikaciji. Stikeri će svima biti na raspolaganju od ponedeljka 27. januara.

Festival, kojim se ujedno obeleževa kineska Nova godina, otvorili su visoki zvaničnici Republike Srbije i predstavnici  ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji. Posetiocima su se obratili inicijator i osnivač KFS Slobodan Trkulja, gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Ispred organizatora Kineskog festivala svetla, Balkanopolis centra za modernu tradiciju, osnivač Festivala, umetnik Slobodan Trkulja, koji već godinama uživa veliku popularnost u Kini i jedan je od ambasadora kulturne razmene između dve zemlje, izjavio je: “Beograd je večeras jedan od retkih gradova u Evropi čiji će građani i posetioci imati priliku da uživaju u igri svetlosti koju je osmislila grupa umetnika iz provincije Sičuan koja sa sobom donosi duh tradicije i simbolike drevne Kine. Uveren sam da će “Kineski festival svetla” doprineti još većem zbližavanju naroda Srbije i Kine koje veže tradicionalno prijateljstvo i izuzetno bliski odnosi”.

Ministar kulture Vladan Vukosavljević izjavio je da su odnosi između kineskog i srpskog naroda na visokom i veoma čvrstom nivou, te da je imati takve veze sa jednom tradicionalnom civilizacijom, kao što je kineska za Srbiju i čast i obaveza da se nešto nauči i razmene iskustva.

“Od Narodne Republike Kine može mnogo da se nauči, ali verujemo da i srpska kultura može našim kineskim prijateljima da da dragocena iskustva i emotivnu sliku našeg naroda i istorije. Nadam se da ćemo i u budućnosti raditi zajedno, osećati se bliskim i ostati prijatelji. Svi Kinezima u Srbiji želim da nastave da se osećaju kao kod svoje kuće i da znaju da ovde imaju svoj dom i svoje prijatelje”, rekao je Vukosavljević.

Ambasadorka Čen Bo je zahvalila Vladi republike Srbije i Gradu Beogradu na organizaciji Festivala svetla povodom Kineske nove godine.

“Hvala Beograđanima i svim srpskim prijateljima što su sa nama zajedno dočekali novu godinu i učinili nam da se osećamo kao kod svoje kuće. U prethodnoj godini je postignut brz razvoj i kineske i srpske ekonomije, te je bileteralna saradnja sve jača i jača. Čelično prijateljstvo Kine i Srbije je s vremenom sve čvršće”, rekla je ambasadorka i objasnila da njihova nova godina koja je u znaku pacova, predstavlja novi početak. Ona je najavila da će ova godina nastaviti već dobre odnose dva pobratimljena naroda, te će se u ovoj godini proslaviti i 40 godina pobratimljenja naša dva naroda.


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE.


PROČITAJTE I: 

VIDEO |KINA: ZAJEDNIČKI ROĐENDAN 18 PANDI!


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.