Identitet u amanet
identitet u amanet/22.12.2020.

Etnografski muzej: Dvopređne čarape Srbije

identitet-u-amanet
  • Ministarsvo kulture Srbije/Twitter
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Мultimedijalnа  izložba “Ornamentalna baština - dvopređne čarape Srbije”, autorke Dušice Živković otvorena je danas u Etnografskom muzeju u Beogradu. Izložba je plod zajedničke saradnje Etnografskog muzeja i Zavičajnog muzeja iz Knjaževca, a nastala je kao rezultat višegodišnjeg istraživanja načina izrade i ukrašavanja dvopređnih čarapa, kao dela narodnog kostima i ornamentalne baštine Srbije.

Kroz izbor predmeta iz zajedničkih fondova dva muzeja ukazuje se ne samo na veštinu pletenja, već i na zadivljujuću lepotu narodne umetnosti, na unikatna umetnička dela anonimnih narodnih umetnica - pletilja. U  ovom izboru od 58 čarapa s kraja 19. i početka 20. veka, kao i izloženog dela kolekcije crteža dvopređnih čarapa i šara, jedinstvenog u svetu (17 crteža i 78 tabli ornamenta), retko se mogu naći dva para čarapa koje su ukrašavane istim šarama i ornamentnim kompozicijama.

Dvopređni ornamenti liče na slova ili simbole starih ili davno nestalih civilizacija, ali i na savremene QR kodove, kao da su matematički proračunati. Nama danas estetski deluju zadivljujuće. Za pletilje koje ih čuvaju i znaju da ih pletu na vunenim čarapama, oni svojim raskošnim oblikom i bojama progovaraju iz fantastičnog i mističnog sveta ornamentalne baštine i viševekovne tradicije.

Etnografski muzej Beogradu i Zavičajni muzej u Knjaževcu, korišćenjem zajedničkih fondova u oblasti dvopređnog pletenja i šara, žele da na izložbi „ORNAMENTALNA BAŠTINA – DVOPREĐNE ČARAPE SRBIJE“ javnosti pokažu zadivljujuću lepotu narodne umetnosti i umešnosti pletilja, kao i kolekciju crteža dvopređnih čarapa i šara, jedinstvenu u svetu, neprocenjivo vredan deo kulturne baštine Srbije.

Ornamenti na čarapama su vekovima stvarani kroz generacije znanjem, umećem i veštinom pletilja i predstavljaju ne samo vrhunska zanatska dostignuća, već i unikatno umetničko delo anonimnog narodnog umetnika, jer se retko mogu naći dva para čarapa koje su ukrašavane istim šarama i ornamentnim kompozicijama.

Starovremenske čarape su autobiografija pletilje – žene iz patrijarhalne zajednice, a ujedno i svedočanstva svakodnevnog života iz prošlosti. Za pletenje vunenih čarapa koriste se dve tehnike „na preplet – rubeno“ i „pravo“, od jedne, dve i više pređa. Dvopređno pletenje je stara tehnika pravo za izradu čarapa od domaće vune, uz korišćenje pet igala, kojom se dve niti (pređe) različite boje prepliću tako da formiraju dvopređni ornament (šaru).

Danas su dvopređne čarape, osim u muzejskim zbirkama, kao deo narodne nošnje prisutne tokom scenskog izvođenja narodnih igara, pesama ili na raznim kulturnim i turističkim manifestacijama na kojima se prezentuje nematerijalno kulturno nasleđe. Umeće i veština dvopređnog pletenja upisani su na Nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.


PROČITAJTE I:

PRIZREN JE MOGAO BITI SRPSKI DUBROVNIK


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.