Identitet u amanet
identitet u amanet/27.12.2019.

Crna Gora: Batine i zakon o neslobodi

identitet-u-amanet
  • Manastir Stanjevići
Autor fotografije:

Kaleidoksop media / Insajder  / IN4S / DanasSkupština Crne Gore usvojila je, rano jutros, Zakon o slobodi veroispovijesti. Za predlog tog zakona glasalo je 45 poslanika, dok uzdržanih i protiv nije bilo. Prethodno su privedeni svi poslanici Demokratskog fronta nakon incidenta do kojeg je došlo zbog odbijanja njihovih amandmana na predloženi zakon.

Kako je potvrđeno za portal IN4S u toku noći crnogorska policija pretukla je vladiku dioklijskog Metodija na mostu na Đurđevića Tari.

Na mostu na Đurđevića Tari policija je noćas, u toku protesta protiv donošenja zakona o slobodi vjeroispovijesti, brutalno pretukla Preosvećenog Episkopa dioklijskog gospodina Metodija. Vladiku i pojedine vernike su oborili na zemlju i tukli prendrecima i nogama.

Povređena su i dva vernika, koji su pokušavali da ga zaštite. Jednom je polomljen kuk, a drugom ključna kost i oni su hospitalizovani u pljevaljskoj bolnici.

Episkop Metodije rekao je da se oseća dobro i da se vratio vršenju svojih dužnosti. Ističe da ne osuđuje policiju za koju je svestan da je morala da vrši svoju dužnost i da ne bi želeo da ovaj incident doprinese zaoštravanju ionako teške situacije u Crnoj Gori. Metodije podvlači da je sada najbitnije sačuvati mir i pribranost.

A prethodno je u Skupštini Crne Gore, nakon što je u načelu usvojen Predlog zakona o slobodi veroispovesti, prešlo se na glasanje o amandmanima, a posle odbijanja svih amandmana poslanici DF su burno reagovali. Prema navodima RTCG, a kako prenosi Insajder, oni su počupali mikrofone sa stolova predsedavajućih nakon čega je intervenisalo obezbeđenje Skupštine. 

Poslanik DF-a Andrija Mandić rekao je nakon incidenta da nema održavanja sednice dok se obezbeđenje ne obračuna sa poslanicima DF-a.

"Mi smo rekli da smo spremni da poginemo za našu crkvu, to večeras demonstriramo", rekao je on u obraćanju preko Fejsbuka.

Ipak, da će sednica biti nastavljena uskoro, novinarima je potvrdio poslanik DPS-a Miloš Nikolić. Predsedavajući Ivan Brajović je naveo da je poslanicima DF izrečena  mera udeljenja sa sednice i zabrana prisustvovanja u narednih 15 dana.

Poslanik DF Slaven Radunović objavio je snimak iz policijske marice koja ga je sa grupom poslanika prevozila nakon što su udaljeni iz skupštine.

Istovremeno, širom Crne Gore blokirane su saoobraćajnice na prethodni poziv poslanika DF. Apel da se izađe na ulice ponovila je i preko Fejbuka i poslanica Marina Jočić tokom trajanja incidenta u parlamentu.

Poslanici Demokratskog fronta zapretili  su sukobima ukoliko zakon bude usvojen.

Taj poziv je naišao na odziv širom Crne Gore i blokirani su magistralnu putevi, ulazi u gradove, prenose podgorički mediji i navode da je policija privela nekoliko ljudi koji su odbili da poslušaju nalog policije i deblokiraju saobraćajnice.

Premijer Crne Gore Duško Marković se ranije, na inicijativu DF-a, sastao sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem koji je od Markovića tražio da Vlada, kao predlagač zakona, odloži raspravu o zakonu za posle Božića. Do toga, po svemu sudeći, nije došlo.

U saopštenju objavljenom jutros mitropolija svu „odgovornost za posledice donošenja Zakona o slobodi veroispovesti“ pripisuje poslanicima koji su glasali za njegovo usvajanje, Vladi, koja ga je predložila, i predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću.

„Svu odgovornost za posledice donošenja ovakvog Zakona snose direktno poslanici, Vlada, predsednik Crne Gore… naročito hapšenjem opozicionih poslanika i nasiljem prema okupljenim građanima širom naše zemlje, nečuvene deobe i mržnju i uvodeći Crnu Goru u situaciju koja nikome dobra doneti ne može. Zahvaljujući ovome, pravoslavni vernici u Crnoj Gori dočekuju jedan od najtužnijih Božića u novijoj istoriji“, saopšteno je iz MCP.

Mitropolija zakon smatra „diskriminatornim i neustavnim“.

Navodi da je odbijanjem njenih amandmana i usvajanjem zakona „potvrđena sumnja“ te crkve o „otimačini“ imovine Pravoslavne crkve i time započela realizacija cilja iz programa vladajuće partije, koji je proklamovao predsjednik te partije i predsednik Crne Gore – stvaranju/“obnovi“ nove, državne, podobne i poslušne režimu „autokefalne crnogorske pravoslavne crkve“.


PROČITAJTE I:

HODŽAJ: CRKVE PRIPADAJU KOSOVU

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.