Aktuelno
aktuelno/15.04.2024.

VI: Dobar sluga, loš gospodar

aktuelno
  • Pixabay/sergeitokmakov
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Pixabay/sergeitokmakov

 

Tribina "Veštačka inteligencija - Dobar sluga, loš gospodar" biće održana 17. aprila 2024. od 19 časova u Klubu Doma omladine Beograda, u okviru ciklusa tribina: Civilizacija, kultura, religija.

Na trinini učestvuju: dr Oliver Subotić, sveštenik i upravnik Misionarskog odeljenja AEM Beogradsko-karlovačke, dr Aleksandar Petrović, filosof, profesor Filološkog fakulteta UB, Sveštenik Stefan Jovanović, glavni koordinator za Versku nastavu AEM, Valerijan Matvejev, softverski inženjer i student master studija na Politehničkom univerzitetu u Nantu. Tribinu moderira dr Aleksandar Milojkov, đakon, kordinatror Odseka za dijalog u javnoj sferi, Misionarskog odeljenja AEM.

Iako se veštačka inteligencija u svom elementarnom obliku pojavila još sredinom prethodnog veka, kraj druge i početak treće dekade 21. veka obeležen je time što je veštačka inteligencija (ili tačnije veštačke inteligencije) postala široko dostupna uz mogućnost primene u različitim oblastima, od čitanja drevnih tekstova pisanih slogovnim pismo, preko pisanja eseja, radova do, obrade i oblikovanja zvučnih i vizuelnih sadržaja. I dok je njena dostupnost pozdravljena od jednog dela korisnika društvenih mreža i interneta uopšte, drugi (uključujući i neke od njenih kreatora) govorili su o opasnostima koje pojava i razvoj ove vrste programa donosi.

Da li je ona dobar sluga i/ili loš gospodar? Koji su izazovi sa kojima smo suočeni i na koji način treba da se odnosimo prema njima? Koja su specifična pitanja koja se nameću u vezi sa hrišćanskom etikom u vezi sa (zlo)upotrebom veštačke inteligencije? Ovo su neka od pitanja na koja će odgovoriti učesnici tribine.


PROČITAJTE I:

DA LI JE VEŠTAČKA INTELIGENCIJA ALATKA U SLUŽBI UMETNIKA?

MOĆ VEŠTAČKE INTELIGENCIJE JE U POROBLJAVANJU LJUDSKE PAŽNJE


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.