Aktuelno
aktuelno/19.06.2024.

Poziv na protestnu akciju kulturnjaka

aktuelno
  • NKSS
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: NKSS

 

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) i Stanica Servis za savremeni ples pozvali su umetnike/ce, kulturne radnike/ce, istraživače/ice, saradnice/ke i sve druge koji realizuju projekte u oblasti kulture da 26. juna učestvuju u kolektivnoj protestnoj predaji formulara sa informacijama o projektima na pisarnici Sekretarijata za kulturu Beograda, kao i žalbe zbog neobjavljivanja rezultata konkursa za 2024. godinu na pisarnici Ministarstva kulture Srbije.

Sekretarijat za kulturu grada Beograda ove godine nije raspisao konkurse za kulturu i time je uskratio podršku velikom broju umetničkih programa koji se realizuju u ovom gradu, čime je ozbiljno ugrožena umetnička produkcija domaćih autorki i autora.

NKSS poziva sve aktere iz sektora kulture da preuzmu formular za informacije o projektima koji su realizovani ili su planirani u 2024. godini, i da ga donesu u dva primerka kako bi u kolektivnoj akciji jedan predali na pisarnici Sekretarijata za kulturu, a drugi ostavili koordinatorima akcije koji će prikupiti podatke o umetničkim i kulturnim programima grada Beograda koji su ostali bez podrške ove godine. NKSS želi da se uputi jasan zahtev da se priloženi programi, projekti i manifestacije podrže, bilo da su već realizovani od početka godine, da je realizacija u toku ili da se realizacija planira za drugu polovinu godine.

Nakon što svi projekti/programi  budu predati Sekretarijatu krenuće se ka Ministarstvu kulture, a kolege su pozvane da popune formulare za žalbu i zahtev za objavu rezultata i da se pridruže akciji predaje žalbi zbog kašnjenja rezultata konkursa od preko tri meseca za oblasti savremenog stvaraštva koje obuhvataju ples, pozorište, film, decu i mlade, ugrožavajući rad stotina organizacija i hiljada umetnika.

Trasa obuhvata dve institucije od kojih zavise uslovi rada umetnica i umetnika i mogućnost umetničke produkcije u gradu i državi. Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije poziva nadležne institucije, ministra kulture Nikolu Selakovića, sekretarku za kulturu Sekretarijata za kulturu grada Beograda Natašu Mihailović Vacić, da u što hitnijem roku odgovore na podnete žalbe i prijave programa i projekata.

Linkovi za preuzimanje formulara:

Formular za informacije o programu/projektu koji se planira/realizuje u 2024.godini

Formular za žalbu i zahtev za objavu rezultata konkursa Ministarstva kulture


PROČITAJTE I:

DA LI ĆE VEŠTAČKA INTELIGENCIJA DEHUMANIZOVATI KULTURU?


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.