Aktuelno
aktuelno/12.04.2024.

Ministarstvo kulture opet ne poštuje zakon

aktuelno
  • ULUS
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / SEECult

 

Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) pozvalo je 11. aprila Ministarstvo kulture Srbije da hitno objavi rezultate konkursa za oblast vizuelnih umetnosti za 2024. godinu, a taj poziv podržali su potpisima mnogobrojni umetnici i stručnjaci u kulturi, kao i ostali članovi udruženja koji su pogođeni neaktivnošću Ministarstva kulture.

Prednovogodišnje raspisivanje Konkursa za sufinansiranje projekata u oblasti likovmih, primenjenih, vizuelnih umetnosti, dizajna i arhitekture činilo se kao “više od predizbornog obećanja da će likovni umetnici po prvi put u poslednjih desetak godina, koliko-toliko na vreme dobiti sredstva za realizaciju projekata i aktivnosti u tekućoj godini”, naveo je ULUS u saopštenju.

Iako je taj konkurs među prvima raspisan, s rokom za konkurisanje do 26. decembra, i danas nisu poznati ishodi kome je Ministarstvo namenilo podršku u ovoj godini, a uskoro će biti 60 dana od roka za objavu rezultata – što je prema Zakonu o kulturi 60 dana od zatvaranja konkursa. Na taj način, Ministarstvo kulture “otvara prostor za bojazan od novih malverzacija konkursnim odlukama komisija, o čemu se na neformalnom planu u struci već čuju razne glasine”, naveli su umetnici.

ULUS je podsetio da restriktivna kulturna politika koja se na taj način sprovodi dovodi u izuzetno tešku poziciju mnoga udruženja i pojedince, a naročito samostalne umetnike i umetnice, dok produkciju u polju vizuelnih umetnosti dovodi do granica preživljavanja. Situacija je dodatno otežana smanjivanjem sredstava ili potpunim ukidanjem konkursa za kulturu u mnogim gradovima i opštinama širom Srbije, što je od ove godine postalo praksa i u Beogradu, budući da konkurs za 2024. godinu u kulturi još nije raspisan.

Likovni umetnici i umetnice zavise od projektnog finansiranja Ministarstva kulture, jer za razliku od koleginica i kolega u drugim oblastima, nemaju priliku da direktno sarađuju sa institucijama kulture i tako obezbede sredstva za osnovno preživljavanje, ukazano je u saopštenju.

Lista potpisa umetnika i stručnjaka u kulturi koji su podržali saopštenje koje je inicirao ULUS stalno se ažurira, a potpis je moguće dodati preko ovog linka.


PROČITAJTE I:

OTVOREN KONKURS ZA IZLOŽBU PORTRET NA IKONI 2024.

DA LI JE VEŠTAČKA INTELIGENCIJA ALATKA U SLUŽBI UMETNIKA?


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.