Film
film/10.07.2020.

Dnevnik Diane Budisavljević u školama

film
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaFilm “Dnevnik Diane Budisavljević” rediteljke Dane Budisavljević dobio je službenu saglasnost Ministarstva obrazovanja Hrvatske za uključivanje u nastavni program. Ministarstvo je za korišćenje odobrilo i predloženu stručno izrađenu metodičku pripremu nastavne jedinice “Dnevnik Diane Budisavljević i period Drugog svetskog rata u Hrvatskoj” ocenivši je promišljenom i sa jasno određenim vaspitno-obrazovnim ishodima.

“Budući da je cilj uz pomoć edukativnih filmova skrenuti pažnju mladih i senzibilizirati ih na različite oblike netolerancije i diskriminacije, podstičemo uključenje filma “Dnevnik Diane Budisavljević” u redovnu nastavu u skladu sa programima predmetne nastave, njegovo prikazivanje učenicima od 13 do 18 godina, u okviru projektnog dana ili kao školski projekat koji će ih podstaći na promišljanje i pozitivno delovanje u svetu u kojem žive”, navodi se u obrazloženju odluke o saglasnosti hrvatskog Ministarstva nauke i obrazovanja.

Edukativni materijali vezani uz film “Dnevnik Diane Budisavljević” delom su projekta “Dnevnik Diane Budisavljević – od filma do virtealnog muzeja” čiji razvoj je podržalo Ministarstvo kulture. Na stranici www.dnevnikdianebudisavljevic.com dostupni su, između ostalog, materijali namenjeni nastavnicima i učenicima. 

Foto: Promo / Dnevnik Diane Budisavljević

Osim informacija o filmu, na toj stranici dostupni su edukativni sadržaji, a u planu je izrada dodatnih materijala na temelju mnoštva materijala nastalih tokom višegodišnjeg istraživanja za film.

Film “Dnevnik Diane Budisavljević” apsolutni je pobednik prošlogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, a dosad je osvojio više od 15 nagrada. Rediteljka filma Dana Budisavljević nagrađena je najvišim hrvatskim državnim priznanjem u području filma, Nagradom “Vladimir Nazor”. Film je u proteklih godinu dana igrao u bioskopima rifiona i pogledalo ga je više od 70 hiljada ljudi. 

Podsetimo, srpska premijera kontraverznog hrvatskog filma Dnevnik Diane Budisavljević održana je u Beogradu, u oktobru 2019. na Festivalu Slobodna zona. 

Ovo je istinita priča o Diani Budisavljević humanitarki i aktivistkinji iz Zagreba koja je organizovala akciju spasavanja i zbrinjavanja srpske dece iz ustaških logora tokom Drugog svetskog rata.

Koristeći svoje austrijsko poreklo, Diana je pozvala vlast, crkvu i Crveni krst da spasu barem decu iz logora. Nakon što niko nije preuzeo odgovornost, odlučila je da iz svog stana organizuje akciju koja je do kraja rata spasila više od deset hiljada dece!

THE DIARY OF DIANA B. (trailer, ENG subs) from Hulahop on Vimeo.

Rediteljka Dana Budisavljević tokom posete Jasenovcu 2010. godine dobija od tadašnje upravnice memorijalnog centra Dianin dnevnik, koji je zapis o gotovo nepoznatom junaštvu Diane i njenih prijatelja i odlučuje da na osnovu njega snimi film. 

Dana Budisavljević rođena je 1975. u Zagrebu. Diplomirala je na Odseku za filmsku i TV montažu na ADU u Zagrebu. Debitovala je dokumentarnim filmom Sve 5!, a širu popularnost stekla je porodičnim filmom Nije ti život pjesma Havaja koji je prikazan na Slobodnoj Zoni 2012.

Foto: Olivera Inđić / Dana Budisavljević na Slobodnoj zoni

Dnevnik Diane Budisavljević je njen prvi autorski dugometražni film. Premijerno je prikazan na Pulskom filmskom festivalu 2019. godine, na kojem je osvojio šest nagrada (Velika Zlatna Arena za najbolji film, Zlatna arena za režiju, Nagrada ocjenjivačkog suda Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana - FEDEORA za najbolji hrvatski dugometražni film, Nagrada publike Zlatna vrata Pule, Zlatna arena za glazbu, Zlatna arena za montažu). 


PROČITAJTE I:

PEDESET GODINA OD SMRTI BOJANA STUPICE

Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.