Ljudi
ljudi/16.01.2019.

Ibarski marš stigao u Beograd

ljudi
  • Đorđe M. Đoković, Tviter
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaAktivisti Lokalnog fronta koji su pre četiri dana krenuli iz Kraljeva pešaka ka Beogradu, kako bi se priključili današnjim građanskim protestima, na godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića, stigli su u Beograd.

Učesnike Ibarskog marša su najpre na Petlovom brdu, kod Borića, dočekali aktivisti Ne da(vi)mo Beograd i grupa građana, sa kojima su potom krenuli zajedno Ibarskom magistralom do centra Beograda.

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd pozvala je građane da se pridruže petorici predstavnika Lokalnog fronta, odnosno da ih dočekaju na jednom od punktova: Petlovo brdo, Vidikovac (kod OMV-a), Cerak Vinogradi, Ada Ciganlija, BIGZ.

Podsetimo, desetak aktivista Lokalnog fronta iz Kraljeva krenulo je 12. januara pešice iz Kraljeva  za Beograd da bi danas stigli da prisustvuju obeležavanju godišnjice ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Na ovaj svojevrsni protest, Lokalni front se odlučio da bi, kako kažu, "odali počast žrtvama samovlašća u Srbiji".

Građanski aktivisti koji organizuju okupljanja „Jedan od pet miliona danas u 18 časova su pozvali građane na veliki skup povodom godišnjice ubistva Olivera Ivanovića, čija istraga ni do danas nije pomerena sa mrtve tačke.

Neki od ranijih zahteva protesta koji se organizuju svake subote u 18 časova, između ostalih su, pet minuta izveštavanja RTS-a o protestima, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića, ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i napada na novinara Milana Jovanovića. Demonstranti su zbog ovim neistraženih zločina tražili i ostavku ministra policije Nebojše Stefanovića, kao i ostavku generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića zbog uređivačke politike te kuće.


Oliver Ivanović bio je jedan od najznačajnijih srpskih političara sa Kosova i Metohije. Ubijen je 16. januara prošle godine, ujutru, pred vratima kancelarija u kojima je proveo skoro dve decenije političkog rada. Do danas nije poznat ubica, ni nalogodavac. Beograd i Priština vode dve istrage, sahranjen je u aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.


PROČITAJTE JOŠ:
LIBERSION: U BEOGRADU JE SVIMA DOSTA
ODAVNO NAM NIJE SMEŠNO
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.