Ljudi
ljudi/14.03.2019.

Fejsbuk: Najveći krah društvenih mreža

ljudi
  • Pixabay
Autor fotografije:
Piše: BBC News na srpskom


Fejsbuk od jutros ponovo radi, nakon što 14 sati većina aplikacija nije bila dostupna korisnicima širom sveta.

Fejsbuk je doživeo najveći krah u istoriji ove kompanije kada je u sredu nekoliko ključnih aplikacija prestalo da radi.

Još uvek nije poznato šta je uzrok problema.

Kompanija je poslednji put imala sličan problem 2008. godine, kada je mreža imala 150 miliona korisnika – danas ovu društveno mrežu mesečno koristi oko 2.3 milijarde ljudi.

Platforme koje se svakodnevno koriste – Fejsbuk, Instagram, kao i dve aplikacije za dopisivanje – Vatsap i Mesindžer – bile su skoro potpuno nedostupne. Instagram od jutros radi, a druge aplikacije se ponovo pokreću.

„Svesni smo da neki korisnici imaju problem da pristupe aplikacijama koje funkcionišu u okviru Fejsbuk porodice“, napisano je u saopštenju kompanije.

Nakon što su na društvenim mrežama počele da se šire glasine o uzrocima, kompanija je saopštila da problemi u radu nisu rezultat takozvanih DDoS[Distributed Denial of Service] napada. Ti napadi izgledaju kao da ogroman broj računara pokušava da poseti sajt ili mrežu što dovodi do preopterećenja i blokade rada.

Televizija NBC Njuz [NBC News] objavila je da je do prekida u radu došlo zbog „preopterećenih“ baza podataka.

Problem svetskih razmera

Problemi sa radom Fejsbukovih aplikacija počeli su oko 16 časova u sredu.

Korisnici društvene mreže Fejsbuk mogli su da čitaju postove, ali ne i da objavljuju nove. Na Instagramu korisnici nisu mogli ni da vide postove, niti da objavljuju nove.

Fejsbuk Mesindžer nije mogao da se otvori ako mu se pristupalo sa kompjutera, ali je aplikacija na mobilnim telefonima delimično radila – korisnici su mogli da pošalju neke poruke, ali su prijavili da ne mogu da šalju fotografije.

Slične probleme prijavili su i korisnici Vatsapa, još jedne Fejsbukove aplikacije za dopisivanje.

Mapa koju je objavila kompanija Daun Detektor [DownDetector] pokazala je da korisnici širom sveta prijavljuju probleme u radu Fejsbukovih aplikacija.

Problem su imali i korisnici Fejsbuk Vorkplejsa, servisa koji Fejsbuk nudi kompanijama.

Krah društvenih mreža u vlasništvu Fejsbuka dogodio se u sred globalne rasprave o tome da li bi velike internet kompanije – ne samo Fejsbuk – trebalo da budu „slomnjene“.

Elizabet Voren, političarka iz Sjedinjenih Država koja je ušla u trku za kandidata Demokratske stranke na predstojećim američkim izborima, rekla je za Njujork Tajms da ove kompanije moraju da budu „zaustavljene“.

„Trebalo bismo da zaustavimo ove velike internet kompanije koje se razbacuju time što imaju političku moć da oblikuju pravila u svoju korist i da potisnu ekonomsku moć ili da kupe svakog potencijalnog konkurenta.“


PROČITAJTE I:

PAD FEJSBUKA, TREĆINA PLANETE BEZ MREŽE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.